POSTALI "BRAĆA" PO - FILOZOFIJI: Gimnazijalci iz nemačkog grada Hercogenrat ponovo na razmeni učenika u Zrenjaninu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

27. 09. 2023. u 14:27

PROJEKAT razmene učenika "Minerva", pokrenut 2012. na inicijativu profesorke filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji Aleksandre Maksić i njenog kolege iz nemačkog grada Hercogenrata, Franka Bekera, nastavljen je i ove školske godine.

ПОСТАЛИ БРАЋА ПО - ФИЛОЗОФИЈИ: Гимназијалци из немачког града Херцогенрат поново на размени ученика у Зрењанину (ФОТО)

Foto: B. Grujić

U grad na Begeju su, tako, ponovo stigli gimnazijalci iz inostranstva, a - u okviru aktivnosti koje realizuju sa svojim ovdašnjim vršnjacima, poput boravka na Fruškoj gori i Carskoj bari, te u Novom Sadu - bili su gosti i zamenika gradonačelnika Saše Santovca.

- Saradnja između gimnazija u Hercogenratu i Zrenjaninu dosad je podrazumevala više uzajamnih poseta, humanitarnih akcija, zajedničkih filozofskih radionica, izdavanje časopisa "Minerva" na tri jezika... - ističe peofesorka Maksić. - Tema koju ove godine proučavamo je filozofija politike, odnosno to kakvo svojstvo ona ima u našem svakodnevnom životu, ali i teoriji. Meni je, međutim, u ovom projektu najznačajniji kosmopolitizam i veoma sam ponosna na činjenicu da su nas gimnazijalci iz Nemačke prvi put posetili još 2013.

Uz brojna stvorena prijateljstva, neki učenici koji su učestvovali u prvoj godini projekta sada drže radionice današnjim đacima...

- Zahvaljujući profesorima Aleksandri i Franku, tokom prethodne decenije stvoreni su kontakti i brojna prijateljstva, a zasluge pripadaju i našoj lokalnoj samoupravi koja je uvek imala razumevanje - kaže direktor zrenjaninske Gimnazije Milan Radaković, naglašavajući da se aktuelna poseta realizuje u vreme kada se obeležava Međunarodni dan jezika.

I, dok o ovdašnja maturantkinja Katarina Đurović i njena koleginica iz Hercogenrata Liza Repas posebno ističu uspostavljene veze, profesor Beker ne propušta priliku da izrazi veliko poštovanje prema zrenjaninskoj gimnaziji, jednako profesorima i učenicima, koji su učinili da mnoštvo događaja odiše pozitivnom energijom. Zato će, najavljuje, dogodine pokušati da u Srbiju dovede i delegaciju Hercogenrata, kako bi saradnju podigli i na nivo dva grada.

 

Prijateljstvo sa tromeđe

HERCOGENART je grad sa oko 50.000 stanovnika, smešten na samoj nemačko-holandskoj granici koja ga, praktično, deli napola. Teritorijalno je, inače, najbliži najzapadnijem nemačkom gradu - Ahenu.

Inače, projekat "Zajedno - Minerva" započet je u novembru 2012, kada su gimnazijalci iz Zrenjanina bili gosti festivala kulture i umetnosti "Eurijade", u holandskom mestu Kerkade, nedaleko od tromeđe Nemačke, Holandije i Belgije, u neposrednom susedstvu Hercogenrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini