PRVO FRUŠTUK, ONDAK OSTALO: Na „Danima ludaje“ u Kikindi niko ne ostaje gladan (FOTO)

R. Š.

17. 09. 2023. u 14:15

I SLANO i slatko. I ljuto i kiselo. I masno i posno. I kuvano i prženo. I pečeno i bareno. Prste da poližeš. Hrane je bilo u izobilju. I svega. I za svačija nepca. Da niko ne ostane gladan. Tako je uvek na „Danima ludaje“u Kikindi. Jer, kako je pevao Balašević. „prvo fruštuk, a ondaka na put“.

ПРВО ФРУШТУК, ОНДАК ОСТАЛО: На „Данима лудаје“ у Кикинди нико не остаје гладан (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

„Banatski fruštuk“ služio se i juče i danas. Ponuda je bila bogata, raznovrsna i obilna. Svako je mogao da izabere jelo koje mu godi. Ovde se bundeve zovu ludaje, a čvarci „banatskim bombonama“. 

Pravi hit bili su čikovi i gomboce. Ovo iznenađenje donele su članice Ženske pevačke grupe „Melizmi“.

Foto: R. Šegrt

Gomboce omiljene

- Imale smo 500 gomboca, koje smo napravile u subotu ujutro i odmah ih poslužile. Donele smo i oko 1.000 čikova i prodavale ih na porcije. U slast se sve pojelo – zadovoljno su rekle „Melizmice“.

Foto: R. Šegrt

Čikovi iznenađenje

Izgleda da su svi bili zadovoljni, i žene iz udruženja koje su pripremile hranu, drugi izlagači, ali i gosti koji su oduševljeno kupovali, iako cene nisu bile niske. Pakovanje od pola kilograma pite bundevare stajalo je 600 dinara. Isto toliko bila je ista težina štrudle s makom. Veliko parče baklave sa orasima, makom, ludajom ili jabukama bilo je 250 dinara, dok je cena pite od bundeve bila 150 do 250 dinara.

Foto: R. Šegrt

Obilan "Banatski fruštuk"

- Sve smo prodale. Sve se traži, naša domaća hrana je popularna. Posebno bosanske pite sa sirom i krompirom od tegljenih kora, pa slatka pita od bundeve. Dva dana smo iznosile hranu i sve je otišlo - rekle su nam žene uz udruženja „Nakovčanke“.

Foto: R. Šegrt

Raznovrsno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)