ŽIVI SEĆANJE NA GENERALA GOJKOVIĆA: Promocija knjige Mladena Stevića u paraćinskoj biblioteci (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

04. 08. 2023. u 16:52

JOŠ jednom podsećanju na istorijsku ulogu srpskog generala Ilije Gojkovića, povodom njegovog rođenja u Drenovcu pre 169 godina, doprinela je promocije knjige „Pomorski vojvoda Ilija Gojković“ autora Mladena Stevića u Narodnoj biblioteci „Dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu.

ЖИВИ СЕЋАЊЕ НА ГЕНЕРАЛА ГОЈКОВИЋА: Промоција књиге Младена Стевића у параћинској библиотеци (ФОТО)

Foto: NB "Dr Vićentije Rakić"

Ovom događaju prisustvovala je Gordana Marković, potomak slavnog generala, koja je o svom dedi govorila sa pune emocija i ljubavi, dok je uvodnu „priču“ dao poznati publicista i književnik Đorđe Petković. Po njegovim rečima, Stevićeva knjiga sadrži važne priloge i dokumenta koji mogu biti odlična osnova za pisanje biografije generala Ilije Gojkovića, a Stević je obavio „odličan priređivački posao“ jer knjiga omogućava sagledavanje bogatog duhovnog života jednog srpskog oficira.

To je i bio razlog da Mladen Stević postane dobitnik godišnje nagrade „Juhorsko oko“ za prethodnu godinu, koju mu je Petković ovom prilikom i  uručio.

Foto: NB "Dr Vićentije Rakić"

Mladen Stević, autor, dobitnik godišnje nagrade "Juhorsko oko"

Autor je ocenio da je interesovanje za knjigu, objavljenu prošle godine povodom 105 godina od generalove smrti, veliko, te da je ispunjen glavni cilj – da ožive lik i delo generala Gojkovića, makar posle više od veka od njegove junačke pogibije u Prvom svetskom ratu. Ova knjiga daje doprinos kulturi sećanja, jer je važno da ljudi znaju ko je bio general, i to baš iz paraćinske opštine, koji je dao život za otadžbinu. Preostaje još da se realizuje ideja da se u Drenovcu, rodnom selu, izgradi spomen-bista, te da se svečano otkrije za godinu dana, na veliki jubilej – 170 godina od njegovog rođenja.

- Posle toliko godina ime generala Gojkovića pominje se onako kako on zaslužuje! Moj deda je bio brižan i dobar čovek, što sam sve saznala iz priča moje bake. Tako sam saznala da nije ni hteo da napusti brod koji je torpedovan sve dok poslednji vojnik ne bude zbrinut. Nije uzeo ni pojas za spasavanje – sa puno emocija rekla je generalova unuka Gordana.

DIGITALIZACIJA KNjIGE

Osim na policama paraćinske biblioteke, knjiga o generalu Gojkoviću može se pogledati i u elektronskom izdanju, na sajtu te ustanove. Biljana Drenovaković, v. d. direktora Biblioteke, podseća da je ta ustanova izdavač Stevićeve knjige, te da je to velika čast. U pitanju nije samo predstavljanje knjige već i obeležavanje rođendana srpskog generala sa teritorije Paraćina, koji je jedini general stradao u Velikom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana