„DIPLOMATIJA SPC U 16. I 17. VEKU”: Predavanje u Narodnoj biblioteci u Despotovcu (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 06. 2023. u 13:35

Narodna biblioteka „Resavska škola” Despotovac i Istorijski arhiv „Srednje Pomoravlje“ Jagodina održali su u despotovačkoj biblioteci promociju knjige „Diplomatija srpske pravoslavne crkve u 16. i 17. veku” autora mr Dejana Tanića istoričara – arhivskog savetnika.

„ДИПЛОМАТИЈА СПЦ У 16. И 17. ВЕКУ”: Предавање у Народној библиотеци у Деспотовцу  (ФОТО)

Foto: Istorijski arhiv Jagodina

Pred velikim brojem ljubitelja srpske istoriografije mr Tanić govorio je o velikom značaju Srpske pravoslavne crkve u periodu od 16. do 17. veka, kao i o tome kako je Pećka patrijaršija imala pod svojom upravom oblast veću od Dušanovog carstva.

- Srpska pravoslavna crkva u periodu pod Osmanlijskom vlašću imala je nemerljiv značaj, jer je tada crkva zapravo predstavljala našu državu koja u tom trenutku nije ni postojala. Ta moć crkve usledila je nakon obnove Pećke patrijaršije, a veliku ulogu u tome imao je Mehmed-paša Sokolović, turski veliki vezir, rodom Srbin iz Starog Vlaha. Njegov rođak Makarije postao je prvi patrijarh obnovljene patrijaršije. Obnova patrijaršije, duhovnog i kulturnog središta srpskih krajeva pod turskom vlašću, imala je dalekosežan značaj – rekao je mr Tanić.

On je dodao da se tada rodio pojam naše nacije, ali i Kosovski zavet, ili, kako bi neki danas rekli, Kosovski mit. Tanić je ocenio da „ono što nas razlikuje od drugih zemalja je da mi svoj mit o Kosovu nismo gradili na nekim legendama, kao što je to, na primer, radila Engleska sa njihovim čuvenim mitom o kralju Arturu, koji nije ni postojao, već na istinitom događaju, bici između Osmanlijskog carstva i srpske vojske”.

- Francuzi su, na primer, gradili mit Jovanke Orleanke, koja je stradala i nije izgubila bitku u ideološkom smislu, ali su je sami Francuzi osudili na mučeništvo, što je bila mnogo gora izdaja, nego bilo kakva priča o Vuku Brankoviću u vreme Kosovskog boja. Naša vojska, iako je imala ogromne gubitke i podnela veliku žrtvu, nije izgubila ovu bitku, a u prilog tome ide činjenica da su Turci tek nakon 70 godina od Kosovske bitke i pada Smedereva zvanično zauzeli Srpsku državu - dodao je mr Dejan Tanić.

 

On je zaključio „da nije bilo Srpske pravoslavne crkve, koja je kroz sve te godine i vekove držala sabornost našeg naroda, ne bi ni došlo do Prvog srpskog ustanka i oslobođenja, kao ni stvaranja moderne srpske države".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)