URBANIZACIJA ILI ZAŠTITA: Klisura Đetinje na meti građevinaca (FOTO)

N. J.

26. 06. 2023. u 12:14

Grad Užice na dnevni red sednice Skupštine grada stavio je tekst Predloga odluke o proglašenju predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“.

УРБАНИЗАЦИЈА ИЛИ ЗАШТИТА: Клисура Ђетиње на мети грађевинаца (ФОТО)

Foto N. Janković

 Užičko Udruženje „Libergraf“ ukazuje da su odredbe ovog akta naknadno i nezakonito menjane, nisu potvrđene od nadležnog Zavoda za zaštitu prirode, pa se zahteva usvajanje odluke u izvornom i neizmenjenom obliku.

- Kada se izjašnjenje Zavoda za zaštitu prirode uporedi sa tekstom koji želi da usvoji Skupština grada Užica, lako se može utvrditi da je tekst samovoljno i mimo zakonske procedure menjan. Zavod je svojevremeno usvojio sve primedbe „Libergrafa“, ali novi tekst predloga odluke ih zanemaruje – ističe Vladan Sinđić iz „Libergrafa“ – Da stvar bude još gora, odredbe u tekstu Predloga nisu se našle na Javnom uvidu, to je nezapamćeno kršenje Zakona od strane Grada Užica.

Između ostalog, Predlogom odluke dozvoljava se kaptiranje izvora, umesto odobrene formulacije: „kaptiranje izvora za potrebe vodosnabdevanja već postojećih domaćinstava“. „Libergraf“ navodi nekoliko sličnih nepravilnosti, a rezultat bi mogao biti ovakav: umesto navodne zaštite klisure, omogućava se dalja urbanizacija i devastacija prirodnog dobra.

Đetinja FOTO: N. Janković

Ukoliko se zakonska procedura ne bude poštovala, a Predlog odluke o zaštiti ne vrati u izvorni i odobreni oblik, „Libergraf“ će preduzeti sve zakonom propisane radnje da se postupak ponovi i poništi, a građane će pozvati da prisustvuju spornoj sednici.

Gradski čelnici se još nisu izjasnili o navodima „Libergrafa“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja