NOVE BAKTERIJE USEVE ČUVAJU OD BOLESTI: Otrkiće srpskih, francuskih i čeških naučnika u selima Valjeva i Mionice

B. PUZOVIĆ

24. 06. 2023. u 12:46

U ZEMLjIŠTU u mioničkom selu Paštrić, mikrobiolozi su pronašli dve do sada nepoznate vrste korisnih bakterija koje bi, ako istraživanja to potvrde, mogle da služe za proizvodnju biopesticida. Bakterije nazvane Pseudomonas serbica i Pseudomonas serboccidentalis, kako je do sada ustanovljeno, raznim mehanizmima mogu da štite biljke od patogena.

НОВЕ БАКТЕРИЈЕ УСЕВЕ ЧУВАЈУ ОД БОЛЕСТИ:  Отркиће српских, француских и чешких научника у селима Ваљева и Мионице

foto: B. Puzović

Ovo jedinstveno otkriće rezultat je rada tima naučnika u okviru međunarodne saradnje Katedre za ekološku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Univerziteta Klod Bernar u Lionu u Francuskoj i Češke akademije nauka. Istraživanje mikroorganizama u poljopirivrednom zemljištu obavljeno je u valjevskim i mioničkim selima, u okviru doktorske disertacije koju Irena Todorović obavlja paralelno u Srbiji i Francuskoj.

- Moj zadatak je da prvi put u Srbiji analiziram supresivna, odnosno zemljišta u kojima postoje ekološki pogodni uslovi za razvoj patogena i bolesti, ali su uprkos tome biljke zdrave – objašnjava Irena Todorović. - U nauci je poznato da su ovakva zemljišta bogata korisnim mikroorganizmima koji putem različitih mehanizama štite biljke od patogena. Tokom istraživanja, radili smo sa patogenom Fusarium graminearum, koji izaziva velike probleme na pšenici, proizvodi mikotoksine koji se zadržavaju na zrnu i tako dospevaju na našu trpezu, u ljudsku ishranu.

Mogu da pospešuju i rast?

- U genomu novootkrivenih bakterija, utvrdili smo, postoje geni zaduženi za proizvodnju fitohormona – kaže Irena. - Ako ovo bude potvrđeno i u laboratorijskim uslovima, to bi značilo da ove dve vrste bakterija mogu da pospešuju i rast biljke. U planu su ogledi koji treba da pokažu kako biljke reaguju na prisustvo ovih bakterija. Takođe, kako nove vrste bakterija preživljavaju u zemljištu pri različitim ekološkim uslovima. Latinski naziv bakterija koje smo otkrili jasno ukazuje da je njihovo poreklo iz Srbije, odnosno njenog zapadnog dela.

Najviše istraživanja obavljeno je na imanju porodice Stepanović, na Paštrićkoj ravni, nadomak Mionice, gde su ostali verni tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, bez primene hemijskih sredstava. Upravo na gazdinstvu Stepanovića pronašli su dve nove bakterije. Irenina mentorka dr Jelena Jovičić Petrović predložila je da se istraživanje obavi upravo u Paštriću, na imanju čiji vlasnici generacijama pokazuju kako se ispravno brine o zemljištu. Saradnja sa timom Univerziteta Klod Bernar u Lionu, gde radi drugi mentor dr Danijel Muler, omogućila je primenu savremenih metoda u istraživanju, da bi se došlo do vrednih rezultata, objavljenih u istaknutom međunarodnom časopisu Systematic and Applied Microbiology.

- Analize su pokazale da te dve bakterije mogu da fosfor koji se u zemljištu nalazi u obliku teško dostupnom biljkama, prevedu u onaj koji poljoprivredne kulture mogu da koriste – kaže Irena koja je stipendista Fonda za mlade talente Srbije i Vlade Francuske. - Takođe, dve nove bakterije mogu da pomognu biljkama da bolje usvajaju gvožđe iz zemljišta. Uz to, Pseudomonas serboccidentalis može da proizvodi cijanovodonik, koji pomaže u sprečavanju rasta patogena. U nastavku istraživanja treba da se utvrdi koja svojstva novootkrivenih bakterija pozitivno utiču na suzbijanje patogena, ali i na rast biljaka. Ako se pokaže da ove bakterije imaju veliki potencijal, mogle bi da se koriste za proizvodnju biopesticida, koji na biološki prihvatljiv način štite useve od bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)