OTVOREN MUZEJ „RANKO ŽERAVICA“: Košarkarška legenda dobila spomen-kompleks u Novom Miloševu (FOTO)

R. Š.

10. 06. 2023. u 18:47

U NOVOM Miloševu u opštini Novi Bečej u subotu je otvoren muzej posvećen košarkaškoj legendi, igraču i treneru, Ranku Žeravici. Ovaj spomen kompleks ima košarkaški teren, kao i prateće sadržaje i objekte u kojima su izloženi pehari, medalje, fotografije i lični predmeti košarkaškog velikana.

ОТВОРЕН МУЗЕЈ „РАНКО ЖЕРАВИЦА“: Кошаркаршка легенда добила спомен-комплекс у Новом Милошеву (ФОТО)

Foto: Grad Kikinda

Zgrada muzeja izgrađena je zahvaljujući projektu koji je opština Nova Bečej realizovala preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, košarkaški teren je donacija KK „Barselona“, a spomen kompleks nastao je kao ideja Fondacije „Žeravica“. Svečanosti i zvaničnoj promociji i otvaranja muzeja prisustvovala je i Zagorka Žeravica, supruga legendarnog srpskog i jugoslovenskog košarkaša i trenera.

- Vrlo sam zadovoljna kako sve izgleda, jer je ovaj kompleks jako lepo uređen. Prošlo je dosta vremena otkako smo započeli celu ovu priču. Kada čovek radi iz srca, onda možda gradnja duže traje, ali izgleda prelepo - navela Zagorka Žeravica

Revijalnu utakmicu na košarkaškom terenu odigrali su igrači iz Kikinde, Novog Bečeja i Novog Miloševa. Osim rodnog Novog Miloševa, Novog Bečeja i Beograda, uspomenu na Žeravcu čuva i Kikinda, gde je priznati stručnjak završio gimnaziju, a pre petnaestak godina proglašen je i počasnim građaninom Kikinde.

- Veliki Ranko Žeravica imao je običaj da kaže da mu je Kikinda najlepši grad na svetu bez obzira na to što je tokom života obišao veliki broj gradova zajedno sa klubovima i reprezentacijom sa kojima je osvajao brojne trofeje. Grad Kikinda proglasio ga je počasnim građaninom, a svake godine se u našem gradu odžava i međunarodni turnir koji nosi njegovo ime. Pružili smo podršku svima koji su se zalagali za otvaranje Muzeja Ranka Žeravice kako bismo se zajedno odužili našem velikanu – ističe Mladen Bogdan, predsednik Gradske skupštine u Kikindi.

Ranko Žeravica rođen je u Novom Miloševu 1929. godine, a preminuo je u Beogradu 2015. Sportska hala na Novom Beogradu u njegovu čast nosi njegovo ime. Na prostoru bivše Jugoslavije ostao je upamćen po tom što je kao trener uspešno kombinovao rusku i američku školu košarke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!