VREMEPLOV: Epsko finale "FIBA Kupa Radivoja Koraća" u Banjaluci - Jugoslavija ne pamti ovakav košarkaški vatromet

Zoran MILOVIĆ

17. 02. 2022. u 18:30

LEGENDE najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba okupe se svakog 16. aprila, da se podsete najvećeg trenutka u Partizanovoj istoriji i obeleže dan kada je 1992. u istanbulskoj dvorani "Abdi Ipekči" osvojena prva i jedina titulu evropskog šampiona - pobedom nad Huventudom iz Badalone rezultatom 71:70 (40:34).

ВРЕМЕПЛОВ: Епско финале ФИБА Купа Радивоја Кораћа у Бањалуци - Југославија не памти овакав кошаркашки ватромет

Foto Arhiva

Mladi tim još mlađeg trenera, "kažnjen bez krivice" da zbog sankcija mečeve kao domaćin igra u madridskom predgrađu Fuenlabradi, rušio je velikane pred sobom i stigao do već čuvenog finala u Istanbulu protiv španskog šampiona, i.... pobedio zauvek čudesnom trojkom Saše Đorđevića.

Te 1992. niko se nije kladio na Partizanove klince, predvođene trenerskim početnikom Željkom Obradovićem. Sada najbolji evropski stručnjak u "opisu posla" ima stvaranje nekog novog moćnog tima Partizana koji će biti sposoban da se isprsi pred bogatijim klubovima u Evropi.

Foto Arhiva

I, pre nego što se 16. aprila obeleži tri decenije od istorijskog podviga, kada je najuspešniji srpski košarkaški tim pokoravajući Evropu ispisao najlepše stranice svoje istorije, valja se podsetiti da su košarkaši Partizana prvi evropski trofej osvojili - čak 14 godina ranije!

Trijumfovali su 1978. godine u Kupu Koraća, evropskom klupskom takmičenju pod pokroviteljstvom FIBA. Košarkaška organizacija je uspostavila ovo takmičenje, treće po važnosti u Evropi, 1972. godine pod imenom legendarnog jugoslovenskog i srpskog košarkaša Radivoja Koraća, koji je tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreći 1969. godine.

Drama u "Boriku"

Prava košarkaška drama odvijala se u banjalučkoj dvorani Borik, pred oko 7.000 gledalaca, tog 21. marta 1978. godine, kada je odigrano jugoslovensko finale Kupa Koraća, između Partizana i sarajevske Bosne, koja je godinu dana kasnije osvojila Kup evropskih šampiona, prvi put u istoriji jugoslovenske košarke.

Foto Arhiva

PREPUNO Dvorana "Borik" u Banjaluci

Partizan i Bosna priredili su nezaboravni spektakl. Kad se na parketu sudare dva "ljuta" rivala, ni posle 40 minuta igre ne može da se reši pitanje pobednika. U regularnom toku bilo je nerešeno 101:101 (Bosna je na poluvremenu vodila 54:47). Crno-beli tim, koji su sa klupe predvodili iskusni Ranko Žeravica (ovenčan slavom svetskog šampiona sa reprezentacijom Jugoslavije u Ljubljani osam godina ranije), i pomoćni trener Dušan Duda Ivković, uspeo je u produžetku da slavi pobedu - 117:110, nad ravnopravnim protivnikom iz Sarajeva, predvođenim ambicioznim trenerom Bošom Tanjevićem.

Igrač utakmice (nije se proglašavao MVP) bio je Dražen Dalipagić, koji je imao jedno od svojih poznatih šuterskih večeri i zaustavio se na broju od 48 poena (tada nije bilo trojki), što je ostao apsolutni rekord u finalima ovog takmičenja. Nezaboravne partije pružili su i Dragan Kićanović sa 33 i Miodrag - Miško Marić sa 21 poenom.

Foto Arhiva

Na drugoj strani, Mirza Delibašić je ubacio 32 poena, Žarko Varajić 22, Ratko Radovanović 20, Svetislav Kari Pešić 14... Varajić i Radovanović su zbog pet ličnih grešaka morali ranije da napuste igru, što je košarkašima Partizana znatno olakšalo posao u produžetku. Sudili su Simon Motard i Ljubomir Kotleba (Čehoslovačka).

U Bosni su još igrali Sabit Hadžić, Boško Bosiočić, Ante Đogić, Predrag Benaček i Rođeni Krvavac a pobednički sastav crno-belih je na slici:

Košarkaši Partizana, pobednici Kupa Radivoja Koraća 1978. godine, stoje, sleva: pomoćni trener Dušan Ivković, glavni trener Ranko Žeravica, Arsenije Pešić, Miodrag Marić, Milenko Babić, Jadran Vujačić, Boban Petrović, Dražen Dalipagić, "tehniko" Miodrag Đurić. Čuče: Dragan Todorić, Dragan Kićanović, Boris Beravs i Dušan Kerkez

 

Trener Ranko Žeravica, Arsenije Pešić, Miško Marić, Milenko Babić, Jadran Vujačić, Boban Petrović, Praja Dalipagić (stoje), Dragan Todorić, Dragan Kićanović, Vilijam Džons (generalni sekretar FIBA), Bora Beravs i Dušan Kerkez. Kakav tim, strašan tim.

Odbrana trofeja

Sledeće sezone Partizan je, sa Dušanom Ivkovićem na klupi, odbranio trofej. Finale je igrano 20. marta 1979. u Hali sportova na Novom Beogradu. Rival je bio italijanski AMG Sebastijani Arigoni iz Rijetija. Partizan je slavio sa 108:98 (54-54). Dragan Kićanović je držao javni čas košarke, završio je meč sa 41 poenom. Pratili su ga Miodrag Marić (23), Arsenije Pešić (18), Dragan Todorić (14) i Boban Petrović (12). Tandem Amerikanaca Klif Mili (30) - Vili Sodžurner (29) nije bio dovoljan da zaustavi raspoložene "crno-bele".

Foto Arhiva

Partizanov sastav te 1978/1979. je bio: Dragan Todorić, Dragan Kićanović, Miroslav Milojević, Dušan Kerkez, Boban Petrović, Milan Medić, Milenko Babić, Miodrag Marić, Jadran Vujačić, Boris Beravs, Milenko Savović, Goran Knežević, Arsenije Pešić i Predrag Bojić. Trener Dušan Ivković.

Trijumf mladog trenera i generacije na rastanku

Treći put Partizan je trijumfovao u Kupu Koraća deset godina kasnije - 1989. je osvojio "Žućkovu levicu" posle dvomeča sa Viva Vizmarom iz Kantua. Bio je to početak žetve trofeja mladog trenera, tridesetogodišnjeg Duška Vujoševića.

Igrale su se dve finalne utakmice, prva u Kantuu 16. marta. Domaćin je pobedio sa 89:76 (45:35). Kent Benson je predvodio Kantu sa 24 poena, pratili su ga Antonelo Riva sa 19 i Đuzepe Bosa sa 17. Najefikasniji u timu Partizana bili su Vlade Divac (28), Saša Đorđević (22), Žarko Paspalj (11) i Predrag Danilović (10).

Revanš je igran 22. marta pred 7.000 gledalaca koji su došli u novobeogradsku Halu sportova verujući da baksuznih 13 poena minusa mogu da se nadoknade. Verovali su i igrači Partizana, demonstrirajući vrhunsku igru. Blistao je Vlade Divac, sa 30 poena i sjajnim šutem iz igre 13/19. Potpuno je nadigrao italijanske centre. Partizan je već do poluvremena prednost rivala iz prvog meča sveo na samo poen (55:43). U nastavku je dilema brzo rešena, kod vođstva od 83:61 počelo je slavlje navijača, a posle koša Danilovića za 93:71 u 38. minutu i na terenu, jer je i akterima postalo jasno da će osvojiti trofej. Dule Vujošević našao se na rukama igrača, a njegov kolega Karlo Rekalkati pokušavao je da italijanskim novinarima objasni ono što je svima bilo jasno: pobedio je bolji tim sa (mnogo) više talenta.

Sastav Partizana 1988/1989: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Željko Obradović, Dejan Parežanin, Jadran Vujačić, Milenko Savović, Miladin Mutavdžić, Vlade Divac, Oliver Popović, Žarko Paspalj, Ivo Nakić. Trener Duško Vujošević.

Bila je to, na žalost, poslednja zajednička sezona jedne sjajne generacije. Tim se tog leta raspao, Divac i Paspalj otišli su u NBA, ali ostali su Đorđević i Danilović, kao i Željko Obradović, koji će naredne tri godine nositi tim Partizana i dovesti ga do titule prvaka Evrope 1992.

JEDINI PORAZ U FINALU

PRE nego što su se domogli prvog trofeja u Kupu Koraća, košarkaši Partizana su poraženi u finalu ovog takmičenja u sezoni 1973/1974. Italijanski predstavnik Forst Kantu bio je uspešniji u obe finalne utakmice - posle 99:86 u Kantuu, 4. aprila, slavio je i u revanšu 14. aprila u novobeogradskoj Hali sportova 75:68.

Iako je trener Ranko Žeravica imao kvalitetan tim, spoj mladih i iskusnih igrača - kvaliteta - Dragana Kićanovića, Dražena Dalipagića, Žarka Zečevića, Josipa Farčića, Dragana Todorića, Dušana Kerkeza, Gorana Latifića, Branimira Popovića, Dragana Đukića i Boru Beravsa, morao je da čestita svom kolegi Arnaldu Taurizanu.

Tako je tim iz Lombardije, koji su predvodili asovi "azura" Pjerluiđi Marcorati, Karlo Rekalkati, Antonio Farina i Fabrisio dela Fjori, kao i Amerikanac Bob Linhard, uspeo da odbrani "Žućkovu levicu". Godinu dana kasnije Forst Kantu će treću godinu zaredom osvojiti Kup Koraća (iste, 1975. osvojio i prvu od dve titule prvaka Italije), od rekordnih četiri trofeja u ovom evropskom takmičenju.

LOKOMOTIVA ZAGREB PRVI OSVAJAČ

KUP Koraća je bilo evropsko ekipno takmičenje pod pokroviteljstvom FIBA, koje se održavalo od 1971. do 2002. godine. Bilo je treće takmičenje po važnosti u Evropi posle Kupa evropskih šampiona i Kupa pobednika kupova, odnosno Saporta kupa. Klupsko košarkaško takmičenje pokrenuto je po modelu sličnom Kupu UEFA u fudbalu, jer su u njemu učestvovale ekipe koje su u nacionalnim šampionatima osvajale druga, treća, četvrta mesta.

U premijernom izdanju ovog takmičenja, u sezoni 1971/1972. pobednik je bila zagrebačka Lokomotiva (današnja Cibona). Zagrepčani su u dve finalne utakmice bili uspešniji od OKK Beograda - posle poraza u Hali sportova 71:83, slavili su ubedljivije na svom terenu 94:73.

Takmičenje je prestalo da se igra 2002. (poslednji pobednik bio je francuski SLUK Nansi basket). Kup Srbije već od 2003. godine je preuzeo ime. Posle dogovora između FIBA i KSS 2011. godine, replika identičnog trofeja se dodeljuje pobedniku nacionalnog Kupa Radivoja Koraća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)