FESTIVAL HORSKE DUHOVNE MUZIKE: Osmi "Muzički edikt" u Nišu u znaku tolerancije

J. Ć.

06. 06. 2023. u 07:12

NA platou Svetosavskog doma u Nišu nastupima horova grada domaćina, ali i Italije, Španije i filharmonije Republike Severne Makedonije počeo je Festival horske duhovne muzike - "Muzički edikt".

ФЕСТИВАЛ ХОРСКЕ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ: Осми Музички едикт у Нишу у знаку толеранције

foto: J. Ć.

U toku četiri festivalske večeri 17 horova iz 12 zemalja - predstaviće izvođenjem, svoju duhovnu i svetovnu nacionalnu tradiciju. Posebnost ovogodišnjeg festivala je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne.

- Svaki jezik nosi sa sobom i poseban ritam, međunarodni festival "Muzički edikt" sa sobom nam zato donosi sve bogatstvo duhovne muzike koja je lek za svakog čoveka - rekla je gladonačelnica Niša Dragana Sotirovski na otvaranju festivala.

Poruku o toleranciji uputio je i Branko Cincarević, starešina niške Saborne crkve, i prepustio podijum muzičarima svih veroispovesti.

Tako je Festival otvorio Dečji-omladinski hor NCND "Branko" pod digirentskim vođstvom Jovane Mikić. Zatim je nastupio Dečački hor katedrale u Toledu (Španija) kojim rukovodi Hoze Manuel Martin-Delgado Sančez. Zapažen nastup imao je i Hor crkve Svetog Spiridona iz Trsta koga čine profesionalni pevači 10 različitih nacionalnosti.

Sećanja na istaknutog člana

U ZNAK sdećanja na svog istaknutog člana Milana Mandića koji je preminuo pre tri godine, NCND "Branko" ustanovio je nagradu koja nosi njegovo ime. Ove godine dobitnik priznanja je Rimon Kamarija, dirigent Katedralnog hora crkve Svetog apostola Jakova u Jerusalemu.

Mešoviti hor niškog Fakulteta umetnosti Maestrini sa dirigenticom Ivanom Mirović pružio je dokaz da je ovaj grad jedan od evropskih centara horske muzike.

Poslastica za kraj prve festivalske večeri bilo je izvođenje Betovenove "Fantazije za klavir, hor i orkestar" gde su zajedničkim snagama muzičari pokazali moć muzike.

Pred publikom se našla Filharmonija Severne Makedonije sa dirigentom Hadži Jakovom Milutinoviće. Solista na klaviru bio je Andrej Cincarević koji je ujedno i premijerno predstavio vrhunski koncertni klavir, Bechstein iz koncertne serije D-model 282, nabavljen specijalno za ovu priliku.

U toku četiri dana trajanja festivala očekuje se oko 800 gostiju-učesnika i više hiljada posetilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu