VANREDNA SITUACIJA U JAGODINI: Posle nepogoda, velika šteta u gradu i svih 52 sela

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 06. 2023. u 16:00

ŠTAB za vanredne situacije Jagodine juče je proglasio vanrednu situaciju na gradskom poručju i u svih 52 sela. Jer, vremenske nepogode od 3. juna ne pamte se u centru Pomoravskog okruga.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЈАГОДИНИ:  После непогода, велика штета у граду и свих 52 села

Foto:Z.Gligorijević

Ogromne količine kiše i grada počinile su veliku štetu poljoprivrednicima - kako na poljima pšenice, kukuruza, tako i na voću i povrću - a proradila su i klizišta koja ugrožavaju kuće.

I u gradskom području, posebno u podrumima i na nižim spratovima, pričinjena je šteta, baš kako ina infrastrukturi, a poplavljeni su Služba Hitne pomoći Doma zdravlja i Urgentni centar Opšte bolnice.

Rekovac

OKO 80 litara kiše po kvadratu, koliko je u Levču palo u noći između 3. i 4. juna, najviše štete pričinilo je na teritoriji od Rekovca

do Loćike, kao i od Velike Kruševice do Motrića i Belušić. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, a veliku pomoć lokalnoj samoupravi pruža PZP "Kragujevac", koji otklanjaju probleme na državnim putevima.

- Hitna pomoć je za poslednjih osam dana plavljena tri puta, jer je na koti koja je niža od kanalizacione mreže, pa pri većim padavinama ona ne može da primi dotok, već se sve vraća nazad... Medicinska oprema i instrumenti nisu stradali, ali je uništen nameštaj, pa ćemo narednih dana Službu korati da preselimo kovid-ambulantu, koju ćemo da ukinemo, jer više nema potrebe da postoji - kaže direktor DZ Darko Miletić.

I prvi čovek Opšte bolnice potvrđuje da je Urgentna služba ponovo poplavljena.

- Već smo se uvežbali da brzo saniramo problem. Sve pumpe su radile, ali su podrumske prostorije ipak pod vodom. Urgentna služba sada radi u prijemnoj hiruško-internističkoj ambulanti, na ulazu u Opštu bolnicu, ali će i ona biti preseljena u dosadašnju kovid-ambulantu - kaže Lukić.

U toku je procena štete, a građani štetu mogu da prijave Odeljenju za vanredne situacije Skupštine grada u Jagodini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja