PUTOKAZ ZA ISTRAŽIVAČE SRPSKOG JEZIKA: Predavanje o profesoru Momčilu Zlatanoviću omaž neumornom istraživaču

Дејан Ристић
Dejan Ristić

22. 05. 2023. u 16:39

"MAGIČNI svet dijalekatske leksike" je naziv predavanja koje je, u znak sećanja na profesora Momčila Zlatanovića, u Vranju održala dr Marta Bjeletić, naučna savetnica Instituta za srpski jezik SANU.

ПУТОКАЗ ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА: Предавање о  професору Момчилу Златановићу омаж неуморном истраживачу

D. Ristić

Prema rečima moderatora predavanja, profesora filozofije Zorana Dimića, ovim se utemeljuje novi događaj u kulturnom životu juga Srbije "Dijalog sa tradicijama - naučno istražiivački rad profesora Momčila Zlatanovića kao inspiracija".

Leksičko blago koje je prikupio profesor Zlatanović predstavlja izuzetan izvor za - proučavanja srpskog jezika, ne samo za dijalektologe, već i za leksikologe, a možda u najvećoj meri za etimologe, naučnike koji se bave poreklom reči u našem jeziku, tako da su mnoge reči iz njegovog rečnika ušle u Etimološki rečnik srpskog jezika koji se radi u Institutu za srpski jezik - istakla je predavač, dr Marta Bjeletić.

Prof. dr Momčilo Zlatanović bio je neumorni pregalac na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, svestrani proučavalac i sakupljač folklora Južne Srbije. Svojim naučnim radom, profesor Zlatanović, postavio je pouzdane putokaze proučavaocima narodne književnosti Južne Srbije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja