POČINJE 52 ĐAČKI VUKOV SABOR: Tradicionalna manifestacija u Tršiću i Loznici

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

23. 05. 2023. u 14:32

TRADICIONALNI, 52. Đački Vukov sabor počinje, u sredu, na Ćirilovdan, u Vukovom domu kulture, izvođenjem „Himne Vuku“ Stevana Mokranjca, uz pozdravnu reč Tanje Glišić Matić, načelnice društvenih delatnosti grada Loznica.

ПОЧИЊЕ 52 ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР: Традиционална манифестација у Тршићу и Лозници

foto V Mitrić

Ovu svetkovinu, u čast Vuku Karadžiću i njegovom velikom delu za rod, otvara Julija Gojdina, đak generacije OŠ „Vukova spomen škola“ u Tršiću za školsku 2021/22. godinu.

Biće izvedena predstva „Per Gint u kraljevstvu trolova“,nspirisana dramom Henrika Ibzena u izvođenju Malog pozorište „Duško Radović” iz Beograda u režiji Isidora Goncića. Uloge tumače Đorđe Stojković, Katarina Dimitrijević, Ivana Adžić, Nenad Radović i Lana Adžić.

U četvrtak je, u Gimnaziji „Vuk Karadžić“, planirano proglašenje i dodela nagrada učenicima, učesnicima na 21. literarnom konkursu „Vukovo zvono“. Petak je rezervisan za rad radionica u Tršiću. U Muzeju jezika i pisma je književna radionica koju vodi dr Milutin Đuričković, direktor Instituta za dečju književnost. Na istoj „adresi“ je izložba „Dečje novine“, gigant jugoslovenskog izdavaštva Muzeja rudničko -takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, čije su Ana Cicović, muzejska savetnica, arheološkinja, Tanja Gačić, viša kustoskinja, istoričarka umetnosti i Ana Ranković, viša kustoskinja, istoričarka umetnosti.

U Galerija „Mina Karadžić“ u Loznici biće otvorena izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti iz Bograda. Izlažu studenti IV godine na smeru – Primenjeno slikarstvo, predmet – Akt kod prof. dr Marka Lađušića. U subotu se u Tršiću održava republičko takmičenje učenika osnovnih škola iz srpskog jezika i jezičke kulture. Na saborištu je dečja trka „Stazama Vuka Karadžića“.

Biće izvedena i pozorišna predstva „San letnje noći“, po motivima komedije Vilijama Šekspira u izvođenju Malog pozorište „Duško Radović” iz Beograda, čiji je reditelj David Alić. Uloge igraju : Nenad Radović, Katarina Dimitrijević, Nikola Kerkez, Arsenije Tubić, Ivana Adžić, Srna Đenadić, Teodora Tomašev i Marijana Petrović.

Završna svečanost održaće se u subotu, na otvorenoj pozornici na saborištu, uz podizanje saborske zastave i pozdravnu reč Lane Đorđić, učenice prvog razreda Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice, koja je osvojila drugo mesto na Republičkom takmičenju srednjih škola iz matematike 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024