Na Paliću održan Sabor vinskih vitezova Srbije

Novosti Onlajn

11. 05. 2023. u 11:33

POVODOM obeležavanja dvadesete godišnjice rada, Red vitezova vina „Arena Zabatkiensis” iz Hajdukova, kod Subotice, organizovao je sinoć u Studentskom odmaralištu na Paliću – Sabor vinskih vitezova Srbije.

На Палићу одржан Сабор винских витезова Србије

Foto. Grad Subotica

Sabor je zvanično otvoren u Kongresnom centru Studentskog odmarališta minutom ćutanja i odavanjem pošte preminulim vinskim vitezovima, prigodnim obraćanjima, promocijom knjige „Svet vitezova vina” autora Dragutina Miljkovića, velikog majstora Reda „Arena Zabatkiensis“, i uručenjem medalja za prijateljstvo, zasluge i vrline.

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je Subotica ponosna na činjenicu da na njenoj teritoriji postoji i uspešno radi prvi vinski red osnovan u novijoj istoriji u Srbiji.

Foto. Grad Subotica

- Subotica je grad sa mnogo tradicija, a pored ostalih ima i jako dugu vinsku tradiciju. Subotičani su odvajkada ispijali vino, sa vinom i uz vino su organizovali druženja, sklapali i razvijali prijateljstva, pravili godišnji kalendar radova i slavlja i prevazilazili jezičke, kulturološke i nacionalne barijere - istakao je gradonačelnik Bakić.

Vinova loza na Subotičko-horgoškoj peščari veoma je kvalitetna i daje najkvalitetnije plodove, rekao je on i dodao da u ovom vinskom rejonu gospodstvo karakteriše ispijanje vina i bavljenje vinom.

Foto. Grad Subotica

- Ta umerenost, otmenost, pristojnost, druželjublje, gostoljubivost, univerzalne su vrline, koje, inače, nalaže i kultura pijenja vina, koje bi trebalo da negujemo svuda i na svakom mestu. I to je jedna od onih stvari zbog kojih volim da naglasim da je Subotica gospodski grad, jer ona to i jeste. I ova manifestacija koja se večeras održava upravo pokazuje da Subotici, koja je drugi grad po veličini u AP Vojvodini i peti u Republici Srbiji, njen geostrateški položaj i ove vrline daju veći značaj od njene veličine i broja stanovnika - rekao je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica će, kazao je, uvek stajati iza svojih vitezova vina i davati im podršku, kao što je to učinio i ovaj put.

- Žao mi je što su propuštene dve godine u radu vitezova vina ‘Arena Zabatkiensis’, ali nikad nije kasno, sve ćemo sustići samo da je rada, mira i stabilnosti. Želim vam da na ovogodišnjem Saboru dobro radite, da izvedete kvalitetne zaključke i da imate uspeha i u budućem radu, a svim vinskim vitezovima koji su nam došli u goste da se lepo provedu u našoj prelepoj Subotici i u druženju sa Subotičanima koji su poznati kao dobri domaćini - rekao je gradonačelnik Bakić.

Foto. Grad Subotica

Na svečanom otvaranju Sabora prisutnima su se obratili i veliki majstor Reda vitezova vina „Arena Zabatkiensis“ i autor knjige „Svet vitezova vina“ Dragutin Miljković, i mentor vinskog reda „Arena Zabatkiensis“ dr Mihalj Filep, veliki majstor vinskog reda „Sveti Vince” iz mađarske Županije Čongrad, učesnika ovogodišnjeg Sabora, a potom je usledila promocija knjige „Svet vitezova vina“.

O ovoj knjizi govorili su glavni urednik časopisa „Svet pića“ i cenjeni vinski kritičar Petar Samardžija, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Slobodan Jović, i novinar Toni Bedalov, recenzent te knjige.

Bedalov je kazao kako je plemenita ideja uz časni poziv kakav je viteštvo, bila dobitna kombinacija za rađanje vinskog reda „Arena Zabatkiensis“/„Subotički pesak“, i da su vinski vitezovi sa severa Srbije širili tu čarobnu vinsku priču, jer je u vinu, kako je rekao, i neodoljivost istine, ali i zavodljivost maliganskih laži.

Foto. Grad Subotica

- Uz vino se pletu priče o ljudskim karakterima, sudbinama, patnjama, ko bi joj odoleo? Jedan gorštak i zaljubljenik u ravnicu odabrao je da upiše sebe u istoriju Panonske nizije stajući iza ideje prvog vinskog reda u Srbiji, neumorno je sprovodeći i zapisujući njenu istoriju i efekte – Dragutin Miljković - istakao je, između ostalog, Toni Bedalov.

Povodom dve decenije Reda vitezova vina „Arena Zabatkiensis“, Red je doneo odluku o dodeli priznanja, odnosno medalja za prijateljstvo, za zasluge i za vrline. Medalja za prijateljstvo Gradu Subotici uručena je gradonačelniku Stevanu Bakiću.

Foto. Grad Subotica

Manifestacija je počela na platou ispred restorana u Studenstskom odmaralištu smotrom vinskih redova u okviru koje su vinskim redovima, učesnicima Sabora, uručene povelje o vinskom bratstvu i knjige „Svet vitezova vina“. Održavanje Sabora je bilo primereno aktuelnoj situaciji u našoj zemlji.

Red vitezova vina „Arena Zabatkiensis“ osnovan je 14. februara 2001. godine u sali Doma Mesne zajednice „Hajdukovo“, u Hajdukovu, naselju nadomak Subotice, i prvi je vinski red osnovan u novijoj istoriji u Srbiji. Red „Arena Zabatkiensis“ je dve decenije aktivnog rada trebalo da obeleži 2021. godine, ali to nije učinjeno zbog dvogodišnje pauze koju je izazvala pandemija virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)