NA ISTOJ ADRESI NE MOŽE DA PRESPAVA 50 TURISTA: Kikinda se nekada ponosila hotelom, a sada goste smešta u apartmane

R. Š.

27. 04. 2023. u 12:00

Prvi hotel A kategorije u Vojvodini, pre više od 40 godina, bio je kikindski „Narvik“. Imao je kapacitet od 180 kreveta, tri sale, bazen i saunu, a godišnje je u njemu boravilo oko 30.000 gostiju. Danas u ovom gradu na jednom mestu, pod istim krovom, ne može da se smesti ni 50 gostiju.

НА ИСТОЈ АДРЕСИ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕСПАВА 50 ТУРИСТА: Кикинда се некада поносила хотелом, а сада госте смешта у апартмане

Foto: R. Šegrt

 Umesto u hotelu u najužem centru, koji decenijama ne radi, turisti noćivaju u apartmanima i hostelima. To je dovoljno zimi i u proleće, kada je poseta ovom gradu manja, ali tokom leta i jeseni bil bi dobro da je više kapaciteta.

- Kikinda, nažalost, nema kapacitete za smeštaj veće grupe gostiju, 50 ili više. Za to su potrebni veći objekti poput hotela. Trenutno imamo 33 registrovane sobe za smeštaj, 19 apartmana, šest kuća i jedno seosko turističko domaćinstvo. Najviše soba registrovala su fizička lica, 28, i 18 apartmana. Četiri objekta imaju kategoriju od četiri zvezdice, 14 ima tri zvezdice, dok kategoriju sa dve ili jednom zvezdicom ima po 21 objekat. Registraciju za pružanje usluge smeštaja ima 80 lica, 21 pravno i 59 fizičkih – navodi Jasmina Milankov, v.d. direktorka Turističke organizacije Grada Kikinde.

GODIŠNjE OKO 78.000 NOĆENjA

- Prema podacima platforme Ministarstva turizma, prošle godine u Kikindi je zabeleženo 78.492 noćenja, od toga 63.663 su bili domaći državljani, a preostalo su bili stranci. Prosečna dužina boravka hostiju u gradu je šest, a u Mokrinu dva dana. – navodi Milankov.

Jedino selo koje rapolaže semštajnim kapacitetima je Mokrin. Tamo se nalazi seosko turističko domaćinstvo sa šest ležajeva i jedno prenoćište sa 34 individulana ležaja.

- Objekti su različite veličine, smeštaj se nudi u stanovima, prizemnim kućama i višespratnicama. Najveći broj ima mogućnost za smeštaj više od dve osobe. Gosti su najviše zainteresovani za apartmane i kuće. Stranci najviše traže apartmane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)