LJUBOVIJA: OTKRILI LEPOTE BOBIJE

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 04. 2023. u 07:30

ČLANOVI četiri planinarska društva iz Republike Srbije i Republike Srpske upoznali su planinu Bobiju u Azbukovici i posetili najviši vrh Tornička Bobija na 1.272 metra.

ЉУБОВИЈА: ОТКРИЛИ ЛЕПОТЕ БОБИЈЕ

foto V Mitrić

Oni su  uspešno izveli udruženu planinarsku akciju planinarskih društava,Sve to je bilo u organizaciji Planinarskog društva "Pokreni se" iz Krupnja u saradnji sa Planinarskim društvom "Javor - sunčana planina" iz Han Pijeska, Planinarsko-sportskom organizacijom "Vihra" iz Rudog i Planinarskim društvom "Glasinac" sa Sokolca.U akciji " Bobija"  je  učestvovalo 33 planinara, od kojih sedmoro dece uzrasta od 5 do 10 godina.Oni su , po prvi put, posetilo i upoznalo ovu prelepu planinu u opštini Ljubovija u zapadnoj Srbiji.

U okviru izletničkog lakog pešačkog puta kratkog trajanja u dužini od 11 kilometara planinari su se kretali po markiranom planinarskom putu koji je u drugoj etapi prešao u markiranu planinarsku stazu. Kružna staza oko planine Bobije, sa izlaskom na najviši vrh Tornička Bobija 1272 metara nadmorske visne , obuhvatila je obilazak velikog broja vidikovaca, izvora, predivnih panoramskih pogleda na okolne valjevske planine kao što su Ranjenica, Medvednik, Jablanik, Povlen, kao i Sokolske planine, Cer, Gučevo, Boranja i Jagodnja.Posebno oduševljenje planinara izazvao je pogled sa čuvenog "južnog" vidikovca odakle su se ukazali vrhovi planina u Republici Srpskoj: Udrč, Javor sa vrhovima Velika Igrišta i Veliki Žep kao i planine u zapadnoj Srbiji: Tara, Zlatibor, Golija.

- Nakon kišovite noći, atmosferski uslovi su doprineli da vidljivost bude skoro pa idealna, te su planinari imali priliku da u daljini ugledaju planinu Avalu sa čuvenim tornjem od više od  200 metara visine, pa sve do snežnih vrhova Maglića u Federaciji BiH i Durmitora u Crnoj Gori sa 48 vrhova viših od 2.000 m u koji se nalaze na oko 200 km udaljenosti - priča Brano Petrović, veliki prijatelj Bobije iz Ljubovije. . Tokom pešačenja, planinari su imali priliku da uživaju u prelepom panoramskom pogledu sa obližnjih vidikovaca: "južni" vidikovac, Dražin vidikovac, Lučeva stena, Stojkovac...

Prema rečima predsednika PD "Pokreni se" i vodiča Dušana Žugića iz Krupnja akcija je protekla u najboljem redu, planinari su disciplinovano pratili tempo grupe koji je prvenstveno zavisio od najmlađih  i manje iskusnih planinara slabije kondicije. Na rastanku su dogovoreni pravci daljih delovanja .

 I  već 9. aprila  godine planinari iz Krupnja i Rađevine će biti u gosti PK "Glasinac" sa Sokoca kada će se pešačiti u okviru akcije "Sedmi proljećni pohod na Veliki Lupoglav" na Romaniji.Planinarsko drušvo "Pokreni se" iz Krupnja je registoravano 19. januara ove godine i do sada je zabeležilo nekoliko akcija u neposrednoj okolini Krupnja sa namerom da oblast delovanja prošire.

- Ovo je lep rimer saradnje više srodnih društava koje definitivno doprinosi razvoju planinarstva u našoj zemlji. Društvo iz Krupnja poseban akcenat daje radu sa mlađim naraštajima, kao i realizaciji projekata iz oblasti pozicioniranja i obeležavanja pešačkih i planinarskih puteva i staza, kao i uređenju i zaštiti životne sredine kroz konkretne akcije čišćenja i uređenja terena. Srdačan planinarski pozdrav - vedro .poručuju planinari iz Rađevine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)