SEĆANJE NA TRAGIČNU SUDBINU NOVOSADSKIH JEVREJA: Obeležena 80. godišnjica deportacije u nacističke logore smrti

Z. GRUMIĆ

26. 04. 2024. u 15:10

PUNIH osam decenija od deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u nacističke logore smrti u Drugom svetskom ratu, iz kojih se većina njih nikada nije vratila, obeleženo je danas u Novom Sadu molitvenim pomenom u Sinagogi i polaganjem venaca ispred spomen ploča postavljenih na zidu te bogomolje.

СЕЋАЊЕ НА ТРАГИЧНУ СУДБИНУ НОВОСАДСКИХ ЈЕВРЕЈА: Обележена 80. годишњица депортације у нацистичке логоре смрти

Z. Grumić

U Novom Sadu je na početku rata živelo oko 4.000 Jevreja, od kojih je više od 3.000 deportovano u logore, ubijeno i nestalo, podsetio je zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac.

- Veoma je važno je da obeležavamo tragične datume u istoriji našeg grada, poput ovog 26. aprila 1944. godine. Moramo da negujemo kulturu sećanja kako nam se nikad više tako stravični zločini poput holokausta i genocida ne bi ponovili – poručio je Crnobarac.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Štark je rekao da je pre osam decenija iz novosadske sinagoge u smrt odvedeno 1.900 ljudi i dodao da, nažalost, mnogi mladi ne znaju ništa o ovom događaju kao i da danas „na sve strane“ prisustvujemo reviziji istorije.

- Moja generacija ima obavezu da mladima prenese sve ono što smo mi slušali od naših očeva, deki i baka – dodao je Štark.

Uz predstavnike Grada Novog Sada, Jevrejske opštine i drugih organizacija, vence kraj spomen ploče položili su i ambasadori Nemačke i Mađarske Anke Konrad i Jožef Mađar.

Učesnici tog komemorativnog skupa su se potom, u molitvenoj šetnji, uputili ka zgradi Pošte na Limanu, gde je za vreme rata bila železnička stanica iz koje su polazili transporti ka Aušvicu i drugim nacističkim i fašističkim logorima smrti.


 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)