"PROBUDIMO LJUBAV": Niški mališani u roze majicama poslali poruke protiv nasilja

J. Ć.

03. 03. 2023. u 16:56

POD sloganom „ Probudimo ljubav“, najmlađe Nišlije obeležile su „Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja“ u svetu poznat i kao „Dan ružičastih majica“, kao boje koja simbolično predstavlja borbu protiv vršnjačkog nasilja.

ПРОБУДИМО ЉУБАВ: Нишки малишани у розе мајицама послали поруке против насиља

foto: J. Ć.

Obučeni u roze, mališani vrtića Bambi zajedno sa svojim vaspitačima, učestvovali su u priredbi sa koje su poslali poruke mira, podrške i poštovanja različitosti.

- Mi smo danas probudili ljubav, ne samo u našim, nego u svim srcima. Deca su pokazala da za njih nasilje ne postoji, da za njih postoji samo ljubav, tolerancija, razumevanje, poštovanje i sve ono što im omogućava da rastu zdravo - kazala je direktorka PU „Pčelica“, Svetlana Mitić.

Ona navodi da vaspitači tokom cele godine rade sa decom na različite teme, ali da svaka tema dotakne temu koja se odnosi na nepoštovanje i sve ono što nije dobro u životu.

- Deca se uče da mora da se međusobno poštuju, da treba da se vole, druže, da jedni druge razumeju i da se bave onim stvari koji će im sutra doneti samo dobro u životu- rekla je Mitić.

Ideja o obeležavanju „Dana roze majica“ nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio 2007. godine u jednoj školi u Kanadi. Naime, dečak je u znak podrške teško oboleloj majci (koja je bolovala od raka dojke), obukao roze majicu. Istog dana, u školskom dvorištu, zbog te roze majice, pretukla ga je grupa vršnjaka.

U znak podrške činom drugarstva i saosećanja, već narednog dana obučeni u roze majice, pojavio se čitav razred. Time je roze majica postala zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje. Vremenom se ideja proširila na ceo svet i postala prepoznatljiv simbol inicijative u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo