VRŠČANINU NACIONALNA PENZIJA: Likovni umetnik Milan Blanuša zaslužio vredno priznanje

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

03. 03. 2023. u 10:51

JEDAN od naših najznačajnijih savremenih likovnih stvaralaca Milan Blanuša (80), rodom iz Vršca, dobio je nacionalno priznanje za vrhunski doprinos kulturi, tj. nacionalnu penziju.

ВРШЧАНИНУ НАЦИОНАЛНА ПЕНЗИЈА: Ликовни уметник Милан Блануша заслужио вредно признање

Foto V. Danilov

Do sada je tri puta bio u konkurenciji za to prestižno priznanje, koje podrazumeva da zaslužni umetnici mesečno dobijaju određeni novčani iznos, kao svojevrsni dodatak na penziju.

Blanuša je svoje mesto među 24 umetnika i stručnjaka, koji su ove godine dobili nacionalnu penziju, zavredeo jedinstvenim stvaralačkim opusom, koji karakterišu slike i grafike sa čovekom kao centralnom figurom. Takođe, prepoznatljiv je i po čovečuljcima od terakote u odelima i sa kravatom.

Iza sebe ima više od 50 samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Iako je ceo svoj radni vek proveo u Novom Sadu, u kom i danas živi, Vršac, kao grad njegove mladosti, nije ga se odrekao. Lokalna samouprava ga je 2010. godine proglasila počasnim građaninom Vršca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)