“KRALJICA“ U ČAST ŠAHA I TURIZMA U Vrnjačkoj Banji otvoreno pojedinačno Evropsko prvenstvo u "boju" na 64 polja

G. ĆIROVIĆ

03. 03. 2023. u 16:16

U organizaciji Šahovskog saveza Srbije i Evropske šahovske unije i uz podršku ovdašnje lokalne samouprave, u Vrnjačkoj Banji se do 14. marta održava pojedinačno Evropsko prvenstvo u šahu za seniore.

“КРАЉИЦА“ У ЧАСТ ШАХА И ТУРИЗМА У Врњачкој Бањи отворено појединачно Европско првенство у боју на 64 поља

G.Šljivić

Tim povodom, u centralnom vrnjačkom parku, u prisustvu opštinskih i čelnika evropskog i nacionalnog šahovskog saveza, otvoren je svojevrsni „Šahovski kutak“ koji će uz veliku tablu na pločniku krasiti i mermerna figura šahovske kraljice, visoka dva metra, simbolično otkivena u čast ove drevne igre i Vrnjačke Banje kao kraljice srpskog kontinentalnog turizma.

G.Šljivić

Statua šahovske kraljice u Vrnjačkoj Banji

Upravo u ovom delu banjskog parka meštani i gosti Vrnjačke Banje su decenijama unazad igrali šah pod otvorenim nebom na ucrtanim tablama, a ovaj projekat realizovan je zajedničkim snagama ovdašnjeg Kulturnog i Sportskog centra.

- Šah u Vrnjačkoj Banji ima višedecenijsku tradiciju, a dovoljno je podsetiti da su se ovde svojevremeno održavala značajna i prestižna međunarodna takmičenja – rekao je Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine, najavivši domaćinstvo i Svetskog šahovskog kupa naredne godine.

G.Šljivić

Šahovski kutak u Vrnjačkoj Banji

Na ovogodišnjem prvenstvu starog kontinenta učestvuje 525 šahista, među kojima i 40 žena, iz ukupno 45 evropskih država.

- Vrnjačka Banja je prestonica srpskog, a svakako i evropskog šaha i drago nam je što se ovaj turnir održava upravo ovde – poručio je Zurab Azmajaparašvili, predsednik Evropske šahovske unije nakon što je sa Đurovićem i Draganom Lazićem, predsednikom Šahovskog Saveza Srbije, na šahovskoj tabli u parku povukao prvi potez čime je turnir i simbolično otvoren.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)