GODIŠNJA UŠTEDA OKO 15 MILIONA: Vranju se već isplatila zamena zastarele ulične rasvete

Дејан Ристић
Dejan Ristić

03. 03. 2023. u 07:45

GRAD Vranje je projekat zamene zastarele javne rasvete izveo putem javno-privatnog partnerstva, za šta je privatni partner izdvojio početni kapital od 2,2 miliona evra.

ГОДИШЊА УШТЕДА ОКО 15 МИЛИОНА: Врању се већ исплатила замена застареле уличне расвете

Foto D. Ristić

Tri meseca nakon zamene više od šest hiljada natrijumovih i živinih sijalica savremenim led svetiljkama, podvučena je crta.

Računica govori da je samo u decembru i januaru ostvarena mesečno ušteda oko 220 hiljada kilovat časova električne energije. Ušteda već prevazilazi iznos mesečne naknade privatnoj firmi koja je završila posao od 3,4 miliona dinara, kaže gradski većnik za finansije Bojan Kostić.

– Po prvim rezultatima, mi očekujemo na godišnjem nivou uštedu oko 10 miliona dinara. Kada se na to dodaju i manji troškovi održavanja novih sijalica, procena je da bi ukupna ušteda mogla da iznese do 15 miliona dinara na godišnjem nivou - objašnjava Kostić.

On dodaje da ovi prvi rezultati opravdavaju procenu nadležnih o primeni koncepta javno-privatnog partnerstva za zamenu javne rasvete na teritoriji Vranja. Ta sredstva Grad sada može da uloži na izgradnju vodovodne mreže ka moravskim selima, u komunalno opremanje ulica i rekonstrukciju škola i vrtića, navodi Bojan Kostić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024