GALERIJA UMETNOSTI PRIŠTINA> Gračanica, Dom kulture „Gračanica“ i Pedagoški muzej iz Beograda organizuju izložbu „Sretenjski ustav“

D. Z.

27. 02. 2023. u 11:58

IZLOŽBA se sastoji od osamnaest rolapa (banera) na kojima su prikazani članovi Sretenjskog ustava donetog 15. februara 1835. godine. Bio je to prvi u nizu srpskih ustava 19. veka. Sastojao se od 14 glava i 142 člana, kojim je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti.

ГАЛЕРИЈА УМЕТНОСТИ ПРИШТИНА> Грачаница, Дом културе „Грачаница“ и Педагошки музеј из Београда организују изложбу „Сретењски устав“

foto dom kulture gračanica

Donošenje Sretenjskog ustava izazvalo je žestoke, negativne reakcije velikih sila zbog toga što je bio previše liberalan za ono vreme. Osudile su ga sve tri velike sile zainteresovane za Srbiju — Turska, Rusija i Austrija, a Siprijen Rober ga je okarakterisao kao "francuski rasad" u turskoj šumi. Pod međunarodnim pritiskom Ustav je već početkom marta privremeno, a 11. aprila 1835. konačno ukinut.

- Ovom izložbom koja predstavlja promociju Sretenjskog ustava iz 1835. godine na jedan novi i zanimljivi način, i koja ima veoma važnu edukativnu ulogu za našu publiku, nastavljamo izlagačku sezonu u Galeriji umetnosti Priština, koju  smo započetu izložbom fotografija o manastiru Gračanica. U nastavku sezone očekuje nas niz zanimljivih izložbi različitih sadržaja – ističe Nebojša Jevtić, v.d direktora  Galerije umetnosti i dodaje da će izložba  biti otvorena u sredu 01. marta 2023. godine, sa početkom u 19:00 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!