ČUVAR ZDRAVLJA I BOGATSTVA PRIRODE: U Loznici sahranjen Bogoljub Janjić, čuveni šumarski stručnjak na obe obale Drine

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

24. 02. 2023. u 13:51

U LOZNICI od juče počiva na Gradskom groblju Bogoljub Janjić (87), jedan od najboljih šumarskih stručnjaka na obe obale Drine, ali i bivšoj SFRJ.

ЧУВАР ЗДРАВЉА И БОГАТСТВА ПРИРОДЕ: У Лозници сахрањен Богољуб Јањић, чувени шумарски стручњак на обе обале Дрине

Foto: V. Mitrić

Ratnih vihor ga oterao iz Olova u grad na Drini, gde je ostao upamćen kao vrhunski diplomirani inženjer šumarstva, sjajan kolega, prijatelj, sugrađanin, otac, suprug, deda i tast.

Pred rat u bivšoj BiH, radio je kao stručnjak i rukovodilac u šumarijama tadašnje BiH, pre svega u olovskom kraju i okolini, i spada u red onih koji su slovili za nabolje čuvare tog prirodnog dobra. Uvek je znao, kažu njegove kolege, svaku prostoriju u šumi, njenu potrebu od gajenja do sečenja.

Gajenju je dao ogroman doprinos, suprostavljajuće se često, i stručno i ljudski, svakom pokušaju da se u šumama radi mimo struke i zakona. Kolege su ga obožavale i u BiH i u Šumskom gazdinstvu „Boranja“ JP „Srbija šuma“, koje gazduje šumama u Mačvanskom i Kolubasrkom okrugu.

-Ne zna se da li je bio bolji inžinjer, kolega ili čovek - kažu njegove kolege iz „Boranje“. -Tih i skroman, ali otmen i dostojanstven, znao je, u svakom trenutku svakome da pomogne. Mlade kolege je u tajne posla uvodio pegagoški i roditeljski, darovit da, kao retko ko, prenosi i znanje i iskustvo o poslu.

Mada je davno otišao u penziju, njegovo ime je ostalo za najveće poštovanje, ne samo u „Boranji“, već u čitavom sistemu „Srbija šume“ ali i u onim gde je radio pred rat. Bio je ponosan na svoje mlađe kolege, kojima je bio neformalni, ali, u praktičnom smislu, mentor za pamćenje, za priču i pričanje.

Lozničani ga pamte kao gospodstvenenog čoveka, sa manirima za najveće poštovanje, i osećajem za svakoga koga je poznavo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba