LOZNICA OSTALA BEZ POSLEDNJEG KOLPORTERA: Preminuo Alija Alilović, ulični prodavac novina koji je slavio "Novosti"

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

18. 02. 2023. u 16:15

U LOZNICI je juče preminio Alija Alilović Cumplo (61), poznat po tome što je, od malih nogu, kao kolporter, prodavao novine po gradu.

ЛОЗНИЦА ОСТАЛА БЕЗ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛПОРТЕРА: Преминуо Алија Алиловић, улични продавац новина који је славио Новости

foto V Mitrić

Grad će ga pamtiti po zanimljivim najavama udarnih naslova iz "Novosti“, ali i nekih koje popakuje, poput onog „Žena ubila muža palačinkom“. Prodaja naših izdanja bila je deo porodice Alilović. Alijin otac, Memiš, skoro pola veka bio je jedan od najpoznatijih ditributera, zaposlenih u "Borba plasmanu" kao i njegov brat Alija. Njihova deca, decenijama su, bili prodavci novina u skoro svim kioscima u Loznici, na Gradilištu i Banji Koviljači.

Njihov rodonačelnik je stari Bajro Alilović Guto, deda Alijin i otac Memiša i Alije, prvi prodavac novina u Loznici, koji se tim poslom bavio i pre i posle Drugog svetskog rata, sve do same smrti. U vreme fašističke okupacije Bajro je imao pouzadnje saradnike, koji su u važnu partizansku bazu u Runjanima, kraj pruge, kod kuća Simića i Stefanovića, slao svu štampu koja mu je stizala, ali i druge važne poruke. Divili su mu se i bili zahvalni revolucionari poput Radosava Višnjića, oca našeg kolege Miroslava Višnjića, višedecenijskog dopisnika i Kaira, Milke i Miloša Minića.

Uvek bio simpatičan, drag i mio, kako deca kažu, „lik“, svojim sugrađanima.Sa njima se, često, ispomagao na neki skoro lep, srodnički način.Zato je vest o njegovoj smrti kao dobro znanog i neobičnog čoveka, ražalostila i stare i mlade koji su ga iole znali.Neutešna su njegova divna deca Snežana, Zora i Željko.

Alija je iz mlađe garde, ali je ostao ništa manje vezan za štampu, pa kad je „ispala“ iz državnih ruku, snalazio se za posao kako je znao i umeo. Sa njim odlazi i deo sećanja na vreme kada su, širom Srbije, noseći štampu u rukama, kolporteri vičući prodavali "još vruće" novine, tek izašle iz štamparije, koje bi građani brzo razgrabili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)