LUTALICE „JEDU“ GRADSKU KASU: Pravobranilaštvo Novog Sada prošle godine primilo ukupno 2.674 tužbe

Lj.P.

21. 02. 2023. u 14:00

U PRAVOBRANILAŠTVO Grada Novog Sada prošle godine zaprimljeno je ukupno 2.647 tužbi.

ЛУТАЛИЦЕ „ЈЕДУ“ ГРАДСКУ КАСУ: Правобранилаштво Новог Сада прошле године примило укупно 2.674 тужбе

FOTO:Lj.P.

Od toga je 2.039 tabak su presavili građani i pravna lica i tužili Grad, a u „tužakanju“ su prednjačili građani, zbog upadanja u rupe ili slivnike, pada na led. I dalje su, međutim, najbrojnije tužbe zbog ujeda napuštenih pasa, a sume koje traže na ime naknade kreću se u rasponu od 40.000 do 370.000 dinara.

Za čitavu 2022. godinu, kako navode u Pravobranilaštvu, zaprimljeno je 1.075 tužbi građana, koji su od Grada tražili naknadu, jer ih je ujeo pas lutalica. Na ime nematerijalne štete, „ujedeni“ su u proseku tražili iznos od 90.000 do čak 370.000 dinara. Među Novosađanima koji su se našli na meti napuštenih pasa, bilo je i onih koji su se, da bi izbegli odlazak na sud, odlučili za mirno reševanje spora. Ukoliko su se opredelili za ovu opciju, za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja, prosečne naknade se kreću od 40.000 do 80.000 dinara.

- Komisiji za procenu osnovanosti predloga za mirno rešavanje sporova u slučajevima ujeda napuštenih životinja, upućeno je 1.285 zahteva da se spor reši na taj način, a zaključena su 982 sporazuma o vansudskom poravnanju – predočavaju u gradskom Pravobranilaštvu.

POVREDE U ŠKOLI

U TUŽBAMA protiv obrazovnih ustanova, naknada štete se traži zbog povrede u školi, radi isplate zarade zbog razlike u ličnom dohotku na ime toplog obroka i regresa za zaposlene sa najnižim koeficijentom. Nastavnici koji rade po individualnom obrazovnom programu, tužbama su tražili uvećanje plate za deset odsto.

Novosađanka Milica P. se posle ujeda napuštenog psa na ulici, odlučila da tuži Grad, ali i da spor reši mirnim putem.  Suma od 46.000 dinara  na ime naknade štete je, kako kaže verovatno manja od one koju bi dobila na sudu,  ali je na ovaj način izbegla parničenje.

Među tužbama Novosađana protiv Grada, u čak 653 slučaja su tabak presavuili zbog upada u rupe, tri tužbe su podnete upada u slivnik, njih 38 zbog upada u šaht, i 28 građana koji su se okliznuli i pali na led.

Pravobranilaštvu su se kako navode, u 2022. godini tužbama obraćali i protiv ustanova čiji je osnivač Novi Sad i finansiraju se iz gradske kase. Primljeno je 127 tužbi protiv osnovnih škola, u 27 slučajeva tužena je Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, dok je protiv Centra za socijalni rad podneto osam tužbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)