VEČNO SEĆANJE NOVOSAĐANA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Na novosadskom Jevrejskom groblju položeni venci

Z. GRUMIĆ

27. 01. 2023. u 19:37

POVODOM Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, danas su na Jevrejskom groblju u Novom Sadu položeni venci i cveće kraj spomenika Jevrejima nastradalim u Drugom svetskom ratu od nemačkih nacista i njihovih kolaboracionista širom Evrope.

ВЕЧНО СЕЋАЊЕ НОВОСАЂАНА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА: На новосадском Јеврејском гробљу положени венци

Pres služba Grada Novog Sada

Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac, nakon odavanja počasti senima žrtava, istakao je da je Holokaust večna tema o kojoj ne sme prestati da se govori i podsetio da su samo tokom Novosadske racije, u januaru 1942. godine, okupatori i njihovi pomagači pobili više od 1.300 Novosađana, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

- Zajedničko stradanje učvrstilo je vezu između naših naroda – rekao je Crnobarac i dodao da će Grad nastaviti da podržava aktivnosti Jevrejske zajednice.

Predsednik novosadske Jevrejske opštine Mirko Štark

poručio je da je Dan sećanja važan jer, kako je rekao, svi mi imamo dug prema šest miliona Jevreja ubijenih tokom Holokausta.

U Drugom svetskom ratu je, prema dostupnim podacima, stradalo oko 4.000 novosadskih Jevreja od kojih je oko 2.000 deportovano u Aušvic i druge nacističke logore smrti iz kojih se ogromna većina njih nije vratila. U Novosadskoj raciji ubijeno je više od 800 Jevreja.

Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila rezoluciju kojom je 27. januar proglašen za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, jer je tog datuma 1945. godine oslobođen zloglasni nacistički logor Aušvic.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri