U VRANJU ORDINACIJE PUNE DECE: Nije samo korona, u cirkulaciji je više virusa

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

19. 01. 2023. u 17:37

U DEČJEM dispanzeru Doma zdravlja u Vranju poslednjih par dana evidantan je nagli porast najmlađih pacijenata, koji se javljaju lekaru uglavnom sa istim tegobama.

У ВРАЊУ ОРДИНАЦИЈЕ ПУНЕ ДЕЦЕ: Није само корона, у циркулацији је више вируса

Foto: J.S.

Dr Jadranka Ajanović načelnica dispanzera koji brine o zdravlju dece od rođenja do polaska u školu kaže za "Novosti" da je samo u jednoj smeni i po 140 pregleda dece, ne računajući one koji se javljaju u kovid ambulantu.

- Roditelji dece sa temperaturom dužni su da se jave u kovid ambulantu, gde se radi kompletna trijaža, testiranje i krvna slika, uvek radi pedijatar tako da dobiju adekvatnu terapiju. U kovid ambulabnti je prosečno oko 40 pacijenata dnevno – pojašnjava
dr Ajanović.

Ona kaže s obzirom da je u toku raspust i da deca nisu u kolektivima, prilično zabrinjava porast broja pacijenata, ali generalno zimi su deca podložnija virusima.

- Naši mali pacijenti uglavnom se javljaju sa respiratornim tegobama, bolovima u stomaku ili grlu – pojašnjava koji su najčešći simptomi zbog kojih deca budu dovedena lekaru.

Prema njenim rečima pored bolesne dece primetno je i blago povećanje interesovanja za redovnu vakcinaciju, s obzirom da su se u Srbiji pojavili slučajevi boginja pa to uglavnom natera roditelje da dovedu dete u Savetovalište kako bi tprimilo vakcinu, ali i dalje se ne može govoriti o velikom broju, naročito posle perioda stagnacije koji je
neminovno izazvan pandemijom korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima