U LOZNICI GOSTI I IZ BEOGRADA: OŠ „Kadinjača“ otvorila širom vrata, ali i zanimljive zadržaje i tokom raspusta

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

18. 01. 2023. u 19:40

OD 9. januara u lozničkoj OŠ“Kadinjača“ počela su zimske radionice u okviru kojih ovdašnji mališani imaju priliku da se zabave i tako osveže dane zimskog raspusta.

У ЛОЗНИЦИ ГОСТИ И ИЗ БЕОГРАДА: ОШ „Кадињача“ отворила широм врата, али и занимљиве задржаје и током распуста

Foto :v.Mitrić

U prvoj nedelji je održano 10 tematskih radionica i jedna za decu sa posebnim potrebama. Jedan od dana je bio rezervisan za razmišljanje bez granica tematski posvećen zimi kroz sliku, priču, igru, kviz i i ova radionica poslužila je kao svojevrsni uvod u aktivnosti narednih dana. Drugo druženje snažilo je telo, ali i duh i vođeni nastavnicima fizičkog vaspitanja dobro su „zatresli“ fiskulturne sprave. Već tog prvog dana deca su pristizala i već ih je u drugoj radionici bilo više od 50.

Upriličen dan za manire, pa su gospođice i gospoda vrlo ozbiljno shvatili zadatak i potrudili se da nauče šta je to bonton kako se ponašati u prirodi,školi, šta smemo raditi na računaru, a potom pravilno postavljali sto za obedovanje i pravljenje „prstenčića“ za salvete. Oni koji još nisu krenuli u školu u bojankama koje su dobili birali su uporedo dve situacije i bojili onu koja je ispravna.

- U drugom delu bila je igra malih psihologa bila im je posebno zanimljiva, jer je cilj kako da na prvi pogled prepoznaju osobu sa kojom seupoznaju -kaže Nada Ostojić, direktorka škole. -kroz predstavljanje i na osnovu imena daju asocijaciju, pokret, birajboju, životinju koja bi mogla da ih predstavi, a onda se posmatraju u par minuta i nakon toga žmureći opisuju šta su zapamtili kod nje. U razgovoru sa njima saznali smo da neki nisu učenici naše škole, da su kod baka i deka i da su ove aktivnosti u našoj školi nešto što nisu do sada doživeli - rekoše dve simpatične sedmogodišnje Beograđanke.

Zabava je nastavljena i kroz kreativno stvaranje i karaoke gde je prostor bio premali da primi svu zainteresovanu decu. Broj mikrofona bio je nedovoljan koliko smo imali kandidata. Ni naredni dan nije bio ništa manje zanimljiv. jer je nauka pokazala koliko je interesantna pa su uzvici oduševljenja odjekivali posle uspešno izvedenih ogleda, kada su pravili „dugu“ mešajući mleko, prehrambene boje i deterdžent, potom „vulkan“od bocama sa sirćetom i sodom bikarbonom, balonima…

Izvedeno je ukupno osam ogleda sa 60 prisutnih mališana, a date su im i smernice gde mogu da ih pronađu, kako se rade ogledi i ko mora da bude prisutan uz njih dok ih izvode. Potom je usledila radionica „jezičke nedoumice“ uz balone koje su bušili da bi došli do tačnog rešenja prolazeći kroz zamke na poligonu. Još niz igara rešavao je naše jezičke zavrzlame koje će prisutni zasigurno dugo pamtiti.

-Zanimljivo,zar ne -kažu učesnici. - I opet sledi oduševljenje i kreativan takmičarski duh. Poslednja radionica prve nedelje donela je veseli engleski kviz i upoznavanje u zimske dane, pa ponovo fizičke aktivnosti gde su mnogobrojni učesnici umorili nastavnike želeći još i još....

Ni drugari koji imaju posebne potrebe proveli su zanimljivo prepodne baveći se neobičnim aktivnostima prilagođenim njihovim sposobnostima,razvijajući finu motoriku uklapajući slagalice i puzle, presipajući žitarice iz tegli kao i razvijanje bilateralne kordinacie koja ima za cilj istovremeno korišćenje obe ruke kroz niz od lakših do složenijih vežbi.

Bake, deke,tete, pa čak i komšinice pristizali su svakog prepodneva nešto pre 10 časova dovodeći mališane, a često su i sedeli u školi i čekali ih.Posebno je bio simpatičan zadihani deka koji je doveo svog unuka kada je pitao:“Ljudi,šta rade tamo,kada od jutra traži da ide?“

-Prvi put ove godine imali smo i male predškolce koje su roditelji doveli pitajući nas stidljivo mogu li i „oni“,da budu u školi, jer su čuli za zabavno-edukativni sadržaj ovih naših neobičnih skupova.Druženje se nastavlja kroz nove izazove. Prosečan broj dece po radionici do sada je od 50 do 70 - kaže direktorka Ostojić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)