OBELEŽILI PRAZNIK SVETI OCI: U Manastiru Tavna vladika Fotije darovao poklone mališanima

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

01. 01. 2023. u 18:08

VLADIKA zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je u Manastiru Tavna, srednjovekovnoj zadužbini Nemanjića, posle arhijejeske liturgije koju je služio, da se slavljenjem Svetih otaca molimo Bogu za napredak i dobro srpskog mučeničkog naroda od Kosova pa sve gde žive pravoslavni Srbi.

ОБЕЛЕЖИЛИ ПРАЗНИК СВЕТИ ОЦИ: У Манастиру Тавна владика Фотије даровао поклоне малишанима

foto:V.Mitrić

Tavna je, po njegovim rečima, „vekovima unazad čuvala i očuvala srpski narod u pravoslavnoj veri, kulturi, pismenosti, tradiciji, živopisu, ikonama i sve ono što čini pravoslavlje“.

- Slave se Sveti oci, a u našoj tradiciji se prati ko je naš predak, pradeda, čukundeda. Imamo svoje pretke i imamo svoje obaveze prema njima - podsetio je vladika Fotije.

Učenicima škole u Banjici episkop Fotije je nakon liturgije uručio božićne paketiće.

-Da budete Svetosavci, da čuvate našu veru pravoslavnu posle nas - poželeo je vladika.

Zajedno sa brojnim vernicima liturgiji je prisustvovao načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je istakao da su Oci, Materice i Detinjci porodični praznici koji doprinose jačanju porodičnih vrednosti.

-U središtu našeg delovanja uvek je čovek kao najbitniji deo naše brige i njegova porodica kao celina.Porodica je stub ne samo domaćinstva, već i lokalne zajednice, države i Srpske pravoslavne crkve - rekao je Perić.

Dečja amasada „Međasi“ je, povodom novogodišnjih i božićnih praznika, podelila više od 500 paketića mališanima u Semberji i Majevici, od onih iz socijalno ugroženih grupa do mališana na lečenju u zdravstvenim ustanovama. Istovremeno, paketiće su dobili i mališani u Vukovom kraju, na levoj obali Drine.

BONUS VIDEO - SENZACIJA KAKVA SE RETKO VIĐA: Pirotehničko-laserski šou sa Kule Beograd iz vazduha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)