ALMAŠ MALI RAJ BEZ AUTOMOBILA: Počelo kapitalno uređenje najstarijeg kvarta Novog Sada na bačkoj strani

Z. GRUMIĆ

17. 01. 2023. u 10:30

RADOVIMA započetim krajem minule godine u Ulici Save Vukovića praktično je pokrenut projekat urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja, najstarijeg kvarta Novog Sada na bačkoj strani grada.

АЛМАШ МАЛИ РАЈ БЕЗ АУТОМОБИЛА: Почело капитално уређење најстаријег кварта Новог Сада на бачкој страни

Obnoviće se brojne fasade i krovovi, Foto: Z. Grumić

U ove radove tokom šest narednih godina Pokrajina i Grad zajednički će uložiti 2,3 milijarde dinara.

Prema planovima, u 28 ulica tog šireg gradskog jezgra, na prostoru od oko 20 hektara, biće kompletno zamenjena infrastruktura, uređeni parterne površine i hortikulturni sadržaji, obnovljene fasade i krovovi na više objekata i umnogome izmenjena koncepcija saobraćaja i parkiranja vozila.

- Almaški kraj je odlukom Vlade Republike Srbije 2019. postao kulturno-istorijska celina, a plan generalne regulacije tog dela grada iz 2021. podržava staru urbanu matricu u arhitekturi - podsetila je Jadranka Bugarski Vujović, rukovodilac tog projekta.

- Poseban je naglasak na tradicionalne mikrotrgove, koji će ubuduće biti pešačke površine umesto sadašnjih parkirališta.

Budući izgled trga i Ulice zlatne grede, Foto DBA Studio

Foto DBA Studio

Predviđena je korenita izmena režima saobraćaja, odnosno izmeštanje glavnih tranzitnih pravaca na obodne delove tog prostora, u kojem će biti oformljene primarno pešačke zone i biciklistima dat dodatni prostor. Biće takođe formiran niz urbanih skverova u blizini ili oko javnih objekata, uvedeni novi reprezentativni drvoredi i dodatno ozelenjeni prostori stvaranjem mini-parkova, postavljeni odgovarajuće osvetljenje, mobilijar i drugi sadržaji.

- Ideja je da ovaj prostor ubuduće predstavlja još jednu turističku zonu u gradu, koja će prvenstveno pešačkim i biciklističkim saobraćajem biti povezana sa centralnim gradskim jezgrom - objašnjavaju kreatori projekta.

Foto DBA Studio

Projektom je obuhvaćena i kompletna izrada novih i zamena ili izmeštanje postojeće vodovodne i kanalizacione mreže, elektroinstalacija, telekomunikacionih i signalnih instalacija, zalivnog sistema, toplovoda.

Radovi će biti izvođeni u nekoliko faza, uz pun nadzor projektanata i gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a najveći deo prve predviđen je za ovu i iduću godinu.

Očekuje se da će uređeni Almaški kraj biti deo "novog lica Novog Sada" i da će realizovanje tog projekta omogućiti bolju budućnost kada je reč pre svega o kulturnim sadržajima, turizmu, promociji grada.

Kulturno-istorijska celina

PROSTORNO kulturno-istorijska celina - Almaški kraj, nastala je između 1716. i 1718. godine, kada su se stanovnici sela Almaš naselili u neposrednoj blizini Petrovaradinskog šanca na područje koje je bilo močvarno, ispresecano barama i rukavcima. Prvobitne ulice, glavni potezi Almaškog kraja uočljivi su već na mapi grada iz 1745. godine.

KOLEKTOR

POSEBAN deo projekta je rekonstrukcija kanalizacionog kolektora, izgrađenog šezdesetih godina 20. veka. - Taj kolektor je u stvari betonski tunel okvirnih dimenzija pet puta 2,8 metara. Deo za rekonstrukciju obuhvata trasu koja ide ispod cele Almaške ulice - napominje Jadranka Bugarski Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)