VOĆARIMA "RODILI" I PODSTICAJI: Opština u Lapovu ove godine nije štedela na subvencijama za poljoprivrednike

Z. Gligorijević

29. 12. 2022. u 06:30

LOKALNA samouprava je za mere koje se odnose na poljoprivredu, od početka godine, izdvojila tri miliona dinara i to je nastavak dobre prakse da se finansijska podrška domaćinima, iz godine u godinu, uvećava bar za 20 odsto.

ВОЋАРИМА РОДИЛИ И ПОДСТИЦАЈИ: Општина у Лапову ове године није штедела на субвенцијама за пољопривреднике

Foto Z. Gligorijević

Pored toga, posle sastanaka sa poljoprivrednicima i odobrenja predsednika Opštine Bobana Miličića, u Lapovu su uvedene nove mere podrške. Istovremeno, uvažen je svaki zahtev proizvođača upućen Opštinskoj upravi, odnosno sva obećana sredstva su u potpunosti isplaćena.

- Voćarima je ove godine bila važna kupovina motornih atomizera za prskanje, kao i dve mašine za dopunsku obradu zemljišta. Do sada je, nažalost, bilo novca da se nabavi samo jedna, pa je to veliki napredak... Novina u seriji konkretnih podsticaja su i oprema za zaštitu bilja, te povećan broj mašina za dopunsku obradu. To su velike i skupe investicije, pa je Opština svakome davala povraćaj od po 200.000 dinara, odnosno 70 odsto vrednosti nabavke - kaže mlađi savetnik za oblast poljoprivrede Srđan Golubović, napominjući da je isti procenat povraćaja uloženog važio i za sve ostale kupljene mašine.

Foto Z. Gligorijević

Srđan Golubović

Subvencionisana je, saznajemo, i nabavka oprema za mužu krava, a nisu zaboravljeni ni ovdašnji pčelari...

U prvom planu su, međutim, bili podizanje novih i obnavljanje postojećih, višegodišnjih zasada voća i posebno vinove loze, te opremanje plastenika. Mnogo je bilo zainteresovanih i za pribavljanje opreme za navodnjavanje useva...

Najveći podsticaj, po 200.000 dinara, dobili su poljoprivrednici koji su nabavljali mašine za dopunsku obradu zemljišta, 70.000 po korisniku dobijali su domaćini koji su kupovali opremu za hlađenje i skladištenje mleka, sa po 50.000 subvencionisani su voćari i vinogradari, te oni koji su postavili žičane ograde oko višegodišnjih zasada ili su realizovali projekte za navodnjavanje.

Maksimalni podsticaj pri nabavci opreme za mužu i za pčelarstvo iznosio je po 30.000, poljoprivrednici koji su investirali u zaštitu bilja dobijali su po 20.000, a za kupovinu višeslojnih folija kojima su pokrivani plastenici sledovalo je po 10.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)