„PTICA, BIK I VUK“ ZA KRAJ: U Muzeju „Horeum Margi Ravno“ zatvorena izlagačka sezona (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 12. 2022. u 21:44

IZLOŽBOM crteža, slika i mozaika „Ptica, bik i vuk“ Jelene i Milene Vitorović iz Beograda u galeriji Muzeja „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji završena je izlagačka sezona.

„ПТИЦА, БИК И ВУК“ ЗА КРАЈ: У Музеју „Хореум Марги Равно“ затворена излагачка сезона (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Izložba radova dve sestre sadrži 37 umetničkih dela. Tema slika Jelena Vitorović su pejsaž, priroda i svesnost čoveka u nameri da svoje postojanje uskladi sa prirodom, a Milena Vitorović inspiraciju za seriju svojih mozaika takođe nalazi u prirodi.

-Ne bavimo se potpuno apstraktnim slikarstvom, već je to i dalje figurativno slikarstvo i dalje se prepoznaju forme bića. Izložbu smo nazvale „Ptica, bik i vuk“ zato što je Milenin glavni motiv slikarstva bik, koji je simbol snage. Ja slikam ptice, koje su simbol slobode i oslobođenja unutrašnjeg nemira, i vukove, koji su simbol Srba, jer on predstavlja našu unutrašnju borbu i izdržljivost – kaže Jelena Vitorović.

Iako na slikama nema ljudskih figura, ptica, bik i vuk su alegorijske predstave čoveka i njegove borbe. Slike su rađene tehnikama ulje na platnu i akril na platnu, a mozaici prirodnim i veštačkim kamenom.

-Slike su različitih formata, jer za neke teme je potrebno da budu velikog formata da bi se pokazala snaga prirode, unutrašnja snaga i unutrašnja borba. One manjeg formata su intimnije priče s manje unutrašnje borbe – dodaje Jelena Vitorović.

Izložba „Ptica, bik i vuk“ može se pogledati u galeriji ćuprijskog muzeja do 20. januara naredne godine.

BONUS VIDEO - BLIŽI SE NOVA GODINA: Ali, ko slavi prvi, a ko poslednji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)