PODRŠKA NOVOG SADA FONDU ZA LEČENJE RETKIH BOLESTI: Donacija koja spašava nečiji život

Z. GRUMIĆ

26. 12. 2022. u 20:53

UGOVOR o dodeli 30 miliona dinara ovogodišnje pomoći Grada Novog Sada Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja ne mogu da se leče u Srbiji potpisali su danas član novosadskog Gradskog veća dr Dragan Stajić i dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

ПОДРШКА НОВОГ САДА ФОНДУ ЗА ЛЕЧЕЊЕ РЕТКИХ БОЛЕСТИ: Донација која спашава нечији живот

Z. Grumić

Taj državni budžetski fond osnovan je radi pribavljanja dodatnog novca za lečenje dece i omladine od spinalne mišićne atrofije, cistične fibroze i drugih oboljenja za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovoljno sredstava od uplata doprinosa a Novi Sad je prva lokalna samouprava koja je počela podršku fondu i od 2016. godine.

Zahvalivši na humanom gestu Đerlek je pozvao druge gradove i opštine da slede novosadski primer i da, u skladu sa svojim mogućnostima, uplate u fond.

- Ovo je zaista retka situacija da jedna naša lokalna samouprava brine o zdravlju građana sa teritorije cele Republike Srbije – istakao je Đerlek i poručio da i pacijenti oboleli od retkih bolesti zaslužuju istu pažnju i tretman kao ostali.

On je napomenuo da 2008. godine na računu za lečenje retkih bolesti nije bilo ni dinara a lane smo na raspolaganju imali 4,6 milijardi.

- Naša projekcija za lečenje retkih bolesti je 12 milijardi danara, tome stremimo i na tome radimo – izjavio je državni sekretar Đerlek i dodao da je svaka donacija izuzetno važna kako bi što više tih pacijenata dobilo odgovarajući tretman.

Grad Novi Sad je i prošle godine u taj Fond uplatio isti iznos od 30 miliona dinara, podsetio je Stajić i dodao da je ta donacija ostvarena zahvaljujući socijalno-odgovornoj politici i stabilnom gradskom budžetu. Grada uspeli smo da izdvojimo sredstva za Fond za lečenje dece i mladih u inostranstvu.

- Grad je do sada, u minulih šest godina, u Fond uplatio ukupno čak 115 miliona dinara. Zahvaljujući toj pomoći iz Fonda je više od 200 dece i mladih otišlo u centre za lečenje u inostranstvu a brojni svetski stručnjaci su dolazili u Srbiju da operišu i leče pacijente - rekao je dr Stajić.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove