DONOSI BIZNIS I OBUZDAVA REKU: Trsteničani imaju velika očekivanja od Moravskog koridora (FOTO/VIDEO)

S. Babović

26. 12. 2022. u 09:33

IAKO kroz Trstenik Moravski koridor prolazi dužinom od od samo 17,8 kilometara, život za više od 37.000 stanovnika ove opštine značajno će njegovim završetkom biti promenjen nabolje.

ДОНОСИ БИЗНИС И ОБУЗДАВА РЕКУ: Трстеничани имају велика очекивања од Моравског коридорa (ФОТО/ВИДЕО)

Foto OU Trstenik

Zaštita od poplava, bezbedniji saobraćaj i brži transport sa obale na obalu Zapadne Morave, samo su neki od benefita budućeg auto-puta, koji se smatra jednim od naznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Iako su radovi na Koridoru najintenzivniji na prvoj deonici Pojate - Koševi (Kruševac), nemali napredak odigrava se i kod Trstenika. Svakodnevno je, prema podacima "Novosti", na gradilištima oko 300 radnika. A oni su angažovani na krucijalnim tačkama deonice, koja ća imati sedam prelaza preko Zapadne Morave, tri velika mosta, pet nadvožnjaka, tri podvožnjaka, sedam bazena za atmosferske vode i po jedno odmaralište (parkiralište) i petlju.

Prošlog meseca gradilište su zajedno obišli rukovodstvo JP "Koridori Srbije" i čelnici opštine Trstenik.

Foto OU Trstenik

- Kada je u pitanju ovaj sektor auto-puta, mi pre svega radimo na objektima, mostovima kroz trsteničku opštinu - rekao je medijima Aleksandar Antić, direktor JP "Koridori Srbije". - Duž trase nalaziće se tri mosta i na sva tri radovi su u toku. Paralelno sa time, radimo i hidrotehničke radove na uređenju Zapadne Morave, zaštiti od poplava, budući da je ovaj kraj imao velikih problema i 2014. godine, kao i ranije. Kada završimo sve radove na zaštiti, ti problemi se više nikada neće ponavljati.

Foto OU Trstenik

O opasnostima i posledicama plavljenja Zapadne Morave "Novosti" su više puta pisale, a detaljno i u okviru ovog medijskog projekta. Blizu 600 miliona dinara bilo je potrebno kako bi se sanirala uništena sela, obnovila putna infrastruktura, rekonstruisale kuće, poslovni i ekonomski objekti i revitalizovalo izvorište "Zvezdan" samo nakon poplava 2014. godine.

- Bedem koji se gradi sa leve strane reke u okviru projekta nesporedno će štititi sela koja graviritaju ka Zapadnoj Moravi, gde živi oko 20.000 stanovnika - predočava za "Novosti" Vladimir Dačić, opštinski većnik za infrastrukturu, komunalne delatnosti i bezbednost u saobraćaju.

Istovremeno sa radovima na Koridoru, u opštini se odigravaju brojne aktivnosti koje treba da pomognu maksimalnu iskorišćenost prvog digitalnog auto-puta u Srbiji.

- U planu je izgradnja industrijskih zona, jedna na površini od 80 hektara u blizini petlje u centru grada, do magistralnog puta i fabrika "Prve petoletke", Namenske industrije i Industrijska zona "Zapadna Morava" - iznosi Milena Turk, predsednica opštine. - U takvom uskom jezgru očekujemo da ta zona bude primamljiva investitorima, budući da ima blizinu saobraćajnica i samog auto-puta. Sa završetkom koridora možemo pristupiti i infrastrukturnom opremanju ove zone.

Foto OU Trstenik

Veliko interesovanje izazivaju i radovi na izgradnji auto-puta, zbog čega su se pozivu da učestvuju u medijskom projektu "Novosti" - "Moravski koridor kroz Trstenik" odazvalo se više desetina sagovornika, donosilaca odluka, opštinskih rukovodilaca, predstavnika mesnih zajednica, poljoprivrednika, privrednika, istoričara, turističkih radnika, meštana više trsteničkih sela i brojnih drugih sagovornika, osim iz JP "Koridori Srbije". Na "Jutjubu" i drugim platformama objavljene su na stotine snimaka iz drona privatnih produkcija i korisnika društvenih mreža, koji gotovo svakodnevno snimaju i prate zanimljiva dešavanja na gradilištu.

DEONICA OD POJATA DO PRELjINE:

* 500.000 ljudi

* 20.000 malih i srednjih preduzeća

* tri deonice: Pojate - Kruševac, Koševi (27,83 km), Koševi - Adrani (53,9 km), Adrani - Čačak, Preljina (30,66 km)

* 11 denivelisanih raskrsnica

* 117 objekata (mostovi, podvožnjaci, nadvožnjaci)

 

INTERNET

TRSTENIČANI, kao i svi drugi putnici na Moravskom koridoru imaće i bežični internet, razne vrste sadržaja na odmorištu, dok će na izmenjivoj saobraćajnoj signalizaciji dobijati informacije i upozorenja o eventualnim preprekama na auto-putu, odnosno situaciji u saobraćaju. Kako su nam ovog proleća predočili inženjeri angažovani na projektu u okviru deonice 1, koja prolazi kroz Kruševac, digitalizacija se radi po deonicima i pripada kategoriji tzv. završnih radova.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove