DUŠKO RADOVIĆ SE NE ZABORAVLJA: Najmlađe Nišlije stihovima obeležile već od rođenja čuvenog sugrađanina (FOTO)

J. ĆOSIN

29. 11. 2022. u 20:21

POVODOM velikog jubileja, sto godina od rođenja čuvenog Nišlije Duška Radovića, u niškom Dečijem kulturnom centru u utorak je održano književno veče "Zamislite, deco" uz promociju radova literarnog konkursa "Radovićev venac 2022".

ДУШКО РАДОВИЋ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА: Најмлађе Нишлије стиховима обележиле већ од рођења чувеног суграђанина (ФОТО)

J. Ć.

Čuveni Nišlija, Duško Radović značajan je za modernu dečiju književnost, pa čuvajući uspomenu na slavnog sugrađanina Dečiji kulturni centar je i ove godine tradicionalno obeležio njegovo rođenje.

Direktorka ove ustanove Sandra Petković kaže da su posetioci uživali u programu koji su im pripremili povodom jubileja.

- U okviru književne večeri deca su čitala svoje radove na temu “Zamislite, deco” kako se i zove Radovićeva pesma, a prikazani su i kratki filmovi gde deca od najranijih uzrasta, koja pohađaju naše radionice, govore na temu “Deca vole” što je, takođe njegov stih iz pesme, pa je publika imala priliku da čuje šta to deca vole - ističe Petković.

Na 13. literarnom konkursu “Radovićev venac 2022” pristiglo je 237 radova iz cele Srbije, 50 je ušlo u zbornik, a 11 je nagrađeno. Konkurs se održava od 1993. godine, a direktorka Dečijeg kulturnog centra kaže da se svake godine trude da dovedu ugledne pisce i pesnike u žiriju.

- Trudimo se da ugledni literarni stvaraoci učestvuju u tome i da daju svoj dobrinos kako bi podstakli decu na književno stvaralaštvo. Izvdvojila bih Sašu Hadži Tančića, doajena kada je pisana reč u pitanju, koji je nekada bio deo ovog konkursa. Danas su tu mnogi stvaraoci koji nam pomažu da ovaj konkurs živi od Subotice do Vranja i da zajedno probudimo nekog novog Duška Radovića - naglašava Sandra Petković.

Duško Radović rođen je 29. novembra 1922. godine u Nišu, rodnom gradu svoje majke gde je proveo rano detinjstvo. Čuveni je srpski pesnik, pisac i novinar. Poznat je po svojim aforizmima i po tome što je bio veliki ljubitelj fudbala i Partizana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)