LOZNICA U BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Zaštitom žrtava treba se sistemski baviti svakog dana

V. MITRIĆ

25. 11. 2022. u 22:34

MEĐUNARODNI dan borbe protiv nasilja nad ženama obeleže je u Omladinskom centru u Loznici, gde je Tatjana Jovičić iz Udruženja „Reč i delo“, predstavila strategiju čiji je cilj zaštita žena, koju treba da „overi“ lokalna samouprava.

ЛОЗНИЦА У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА: Заштитом жртава треба се системски бавити сваког дана

foto: V.Mitrić

- Ovo udruženje više od pet godina izgara na ovoj tematici, kako bi sugrađankama koje su suočene sa nasiljem, maksimalno pomogle i podržali - rekla je Tatjana Jovičić.

Ona je naglasila da imaju puno podršku lokalne vlasti, preko ljudi poput Ljubinka Đokića, pomoćnika gradonačelnika, dr Biljane Filipović, članice Gradskog veća, ali i čelnika Centra za socijalni rad, njihovih stručnjaka, iskusnih i vrednih socijalnih boraca u znalaca, poput Vesne Melezović, predsednice Crvenog krsta u Loznici... Velika podrška su, kako kaže, i mediji, pre svega žene u medijima poput Mire Čvorić, Branislave Mićić.

Lozničani i Lozničanke su uživali u temama tribine od one o socijalnoj zaštiti i rodnoj ravnopravnosti do položaja žena u sesokoj sredini i društvo i rodna ravnopravnost, žene u medijima i politici.

- Povodom tog dana osvetljen je Vukov dom kulture, a počeli su i dani aktivizma koji će trajati do 16. decembra, na Dan ljudskih dana -kaže Tatjana Jovičić.

Vladimir Petriović, direktor Centra za socijalni rad, poručio je da se zaštitom žena od nasilja, „sistemski treba baviti svakog dana, a ne samo na ovaj dan“. Podsetio se da se ranije na nasilje u porodici nije gledalo kao danas, „već da je to privatna stvar i ono što se događa iza zatvorenih vrata i da država ne treba da se meša u te odnose“.

- ristup države i sistema se, srećom, promenio tako da se na nasilje u porodici tretiora kao akkuelna društvena pojava na koju treba da ukazuju svi društveni činioci koji su, po zakonu, pozvani da rešavaju ovu problematiku - rekao je Petrović, navodeći da je najzastupljenije fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko naselje. - Žene su najviše izložene nasilju i statistika naše ustanove pokazuje da je 31. oktobra bilo 175 prijava nasilja, a 135 su bilo nad ženama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREŠEVO U NEDELJU BEZ STRUJE: Planirani radovi na elektroenergetskim objektima