UČE DA BUDU BOLJI LJUDI: Za subotičke đake tolerancija nije strana reč

J. L.

16. 11. 2022. u 16:48

KAKO bi generacije koje dolaze na vreme naučili da prihvataju različitosti, subotičke osnovne škole već osam godina obeležavaju Dan tolerancije. Kako izgledaju običaji, pesma, kultura i gastronomski specijaliteti različitih naroda koji žive u Subotici pokazali su danas đaci OŠ „Jovan Mikić“.

УЧЕ ДА БУДУ БОЉИ ЉУДИ: За суботичке ђаке толеранција није страна реч

foto:J.L.

- Dan tolerancije obeležavamo cele nedelje, koju smo posvetili borbi protiv netolerantnog ponašanja, nasilja... Deca su imala radionice i niz aktivnosti kroz koje smo ukazali koliko je tolerancija važna za dobar odnos među decom, da neguju drugarstvo, da evenutualne nesuglasice reše lepim rečima – objašnjava Marija Milodanović, direktorka škole. - Posvećeni smo prevenciji svakog vida vršnjačkog nasilja, koje je, nažalost, svuda oko nas. Zato je važno sa decom stalno o tome razgovarati  i stalno im ukazivati zašto je važno da se pre svega poznaju a biti tolerantan znači prihvatiti sve različitosti.

Ovakve aktivnosti subotičkih školaraca uvek će imati podršku lokalne samouprave poručuje Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

-Subotica je multietnička i multikulturalna sredina a ova škola je jedna mikro celina u kojoj deca jedni od drugih uče o različitosti u kulturi, običajima i tradiciji, koje se spajaju i prožimaju i čine naš grad jedinstvenim – poručila je Jasmina Stevanović.

Inspiraciju za obeležavanje ovog značajnog datuma đaci i njihovi učitelji i nastavnici pronašli su u upravo u navodima dekleracije UN – Tolerancija je prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima imaju pravo da žive i budu to što jesu.

-Tolerantno nas znači da prihvatamo vrline i mane kod ljudi  i ne pravimo razlike među njima – kažu učenice Jovana i Anastasija.

Foto: Novosti

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)