O SRBIMA U STAROJ SRBIJI I MAKEDONIJI: Naučni simpozijum u manastiru Prohor Pčinjski

Дејан Ристић
Dejan Ristić

02. 11. 2022. u 19:06

POVODOM 110 godina od oslobođenja Pčinjskog kraja od Turaka, u manastiru Sveti Prohor Pčinjski održan je naučni simpozijum pod nazivom „Srpski narod u Staroj Srbiji i Makedoniji od 1766. do 1991. godine“.

О СРБИМА У СТАРОЈ СРБИЈИ И МАКЕДОНИЈИ: Научни симпозијум у манастиру Прохор Пчињски

D. Ristić

Naučni skup je organizovao Narodni muzej u Vranju, u saradnji sa Centrom za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Cilj je da doprinese očuvanju kulturne baštine i naučno-stručnom radu i istraživanju.

Radovi sa ovog skupa će biti objavljeni u novom tematskom broju vranjskog Glasnika, najstarijeg naučno-stručnog časopisa na jugu Srbije, rekla je direktorka Narodnog muzeja u Vranju, Maja Aleksić, otvarajući skup.

- Lokalna samouprava i grad Vranje, kao centar Pčinjskog okruga, ima posebnu emociju prema periodu oslobođenja od Turaka i negujemo sve važne datume, memorijale, sećanje i prenosimo to na nove generacije. Nadam se da će rezultati i zaključci sa ovog skupa, i odgovori na brojna pitanja biti smernice za snalaženje u ovom današnjem vremenu - rekao je predsednik Skupštine grada Vranja, Dejan Tričković.

D. Ristić

 

U radu simpozijuma su svojim izlaganjima učestvovali dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, prof. dr Slaviša Perić iz Arheološkog instituta SANU, dr Igor Vukadinović sa Balkanološkog instituta SANU, dr Ljubiša Despotović i Vanja Glišin sa Instituta za političke studije, dr Nemanja Dević sa Instituta za savremenu istoriju, dr Vasilije Dragosavljević sa Istorijskog instituta i drugi.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri