NJEGOVE GRAĐEVINE PREPOZNAJU SE I DANAS: Novosađanin David Daka Popović ostavio je dubok trag u svemu čime se bavio

Lj.P.

01. 11. 2022. u 17:53

POZNATI graditelj, ministar agrarne reforme, senator, prvi ban Dunavske banovine, publicista, istoriograf, sportista, društveno angažovan...

ЊЕГОВЕ ГРАЂЕВИНЕ ПРЕПОЗНАЈУ СЕ И ДАНАС: Новосађанин Давид Дака Поповић оставио је дубок траг у свему чиме се бавио

FOTO:Feđa Kiselički

Sve  to, satkano je bilo u jednom čoveku, Davidu Daki Popoviću (1886-1967) nadasve zanimljivom Novosađaninu koji je ostavio dubok trag u svemu čime se bavio. Mada je njegova graditeljska karijera sa diplomom inženjera stečenom na studijama u Budimpešti, trajala  samo deceniju, bila je vrlo plodna. Na novosadskim ulicama i danas se prepoznaju njegove građevine, među kojima je najpoznatija Apoteka na Trifkovićevom trgu u centru Srpske Atine. nedaleko odatle u Katoličkoj porti je palata Vatikan koju je osmislio i za nju napravio detaljne planove.

Osim  zadivljujućeg izgleda i gabarita, fascinira i podatak da je zdanje od 22.400 kvadratnih metara, sagrađena  za samo osam meseci, a na gradnju je  te 1930. utrošeno devet miliona dinara, ondašnjih. Projektovao je i zgradu Doma udruženja trgovaca  i zgradu komande Prve armijske oblasti.

Inicirao je tada i ideju o podizanju zgrade Banovine na novom Bulevaru, danas Bulevaru Mihajla Pupina, koja je u narednoj deceniji i sprovedena. Projektovanjem se prestao baviti oko 1930. u vreme prvih njegovih političkih angažmana.

- Samo šest  dana nakon što je 3. oktobra 1929. godine kralj Aleksandar Prvi Karađorđević obelodanio administrativnu podelu Kraljevine Jugoslavije  na devet banovina, Daka Popović je izabran za prvog bana Dunavske banovine sa sedištem u Novom Sadu - kazuje  nam dr Gordana Petković, muzejski savetnik u Muzeju grada. - Na toj dužnosti je ostao do 16. januara 1930. godine kada je podneo ostavku, zbog kako je zabeležio, jednog misterioznog slučaja sa požarevačkim železnicama.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina