VOLJA DIREKTORA JAČA OD ZAKONA: Profesorka istorije iz Čačka optužuje čelne ljude tri gradske škole

V. ILIĆ

28. 10. 2022. u 08:47

PROFESORKA istorije u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi Simonida Stišović, sa više od 20 godina staža u prosveti, optužila je tokom protesta ispred pomenute obrazovne ustanove direktore tri čačanske škole - Gimnazije, OŠ "Vuk Karadžić" i OŠ "Vladislav Petković Dis" - da su prekršili zakon.

ВОЉА ДИРЕКТОРА ЈАЧА ОД ЗАКОНА: Професорка историје из Чачка оптужује челне људе три градске школе

Profesorka Stišević (u sredini) sa kolegama, Foto V. Ilić

Ona je ove školske godine proglašena za tehnološki višak, sa 30 odsto nastave, čime je stavljena na listu radnika za čijim angažovanjem je delimično prestala potreba, pa bi, po slovu zakona, trebalo da bude primljena u neku od škola koje imaju manjak kadra za nastavni predmet. Ali, ispostavilo se da tri navedene škole traže upravo profesora istorije, ali nijedan od trojice direktora nije primio Simonidu, već su se odlučili za druge kadrove.

- Direktor OŠ "Vuk Karadžić" preuzeo je koleginicu za pet procenata kojoj je sa 55 odsto dopunio normu, rukovodilac Gimnazije je preuzeo koleginicu koja nije tehnološki višak, a čelnik OŠ "Vladislav Petković Dis" je primio radnika na određeno vreme - kaže Simonida koja je, ujedno, i predsednica Sindikata u svojoj školi, u kojoj joj kolege daju punu podršku.

Kaže i da joj je radna podgrupa iznela različite opcije za njeno preuzimanje, na šta je pristala, ali direktori pomenute tri obrazovne ustanove nisu prihvatili preporuke...

- Prvi čovek Gimnazije, kako sam obaveštena od Gradske prosvetne inspekcije već ima prijavu zbog nezakonitog postupanja, ali nastavlja po starom. Meni su nuđena neka rešenja "ispod žita", bez ikakvog zvaničnog rešenja, koja bi otvorila put novim nezakonitostima, pa na to nisam pristala - tvrdi Simonida, dok prozvani Ivan Ružičić nije želeo da komentariše ove optužbe.

Direktor OŠ "Vladislav Petković Dis" Mirko Božović kaže da je imao radnika na neodređeno vreme, ali da je upravo Ružičić zatražio njegovo preuzimanje, sa čim se saglasio, ali to još nije odobrila i Školska uprava. Zato je, veli, morao da angažuje drugog profesora...

Predsednik Sindikata obrazovanja u Čačku Vladimir Adžić najavljuje da će se žaliti na odluku direktora OŠ "Vuk Karadžić", te se nada da će uskoro biti pronađeno rešenje i naglašava da već postoje osnovi da Simonida Stišović preuzme časove u Muzičkoj školi.

PODRŠKA

KOLEGE iz Prehrambeno-ugostiteljske škole su najavile da će, ako uskoro ne bude pronađeno rešenje za profesorku Stišović, organizovati štrajk i proteste na trgu u Čačku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)