FRESKE U PUSTINJI BLISTAJU VEĆ ČETIRI VEKA: U manastiru pod Jablanikom kod Valjeva obeležen jubilej - 400 godina od njegovog živopisanja

B. PUZOVIĆ

25. 10. 2022. u 08:36

U MANASTIRU Pustinja, najstarijem i po mnogima najlepšem u valjevskom kraju, obeleženo je 400 godina živopisa, sa više od 370 kvadratnih metara fresaka.

ФРЕСКЕ У ПУСТИЊИ БЛИСТАЈУ ВЕЋ ЧЕТИРИ ВЕКА: У манастиру под Јаблаником код Ваљева обележен јубилеј - 400 година од његовог живописања

Manastir Pustinja, Foto Eparhija valjevska

Jedinstvena bogomolja pod Jablanikom, u kanjonu reke Jablanice, nedaleko od Valjeva, posvećena Bogorodici, među mnogobrojnim freskama pažnju privlači i onom na kojoj je Sveti Jovan Krstitelj, poznata po nazivu Sveti Jovan Krilati, koju odlikuju tačne proporcije, izuzetan kolorit, lakoća i prozračnost, a po lepoti je porede sa čuvenim mileševskim "Belim anđelom"!

Po jednoj verziji, gradnja crkve vezuje se za 14. vek i kralja Dragutina, a po drugoj, to je bila rudarska bogomolja Nemanjića. Ktitor je bio jeromonah Joakim, a crkva je podignuta oko 1600. godine. Iguman Janićije Bitojević angažovao je svetogorske zografe Jovana i Nikolu, koji su unutrašnjost hrama, zapadnu fasadu i nišu na severnom delu oslikali od 15. marta do 25. juna 1622. godine...

- Život je stalno pulsirao u ovom manastiru, a on ceo zajedno sa visokim borovima stremi ka nebu - rekao je povodom jubileja dr Darko Tanasković, profesor i diplomata.

- Svako ko dođe u manastir mora da zna da je postojanje ovakvih svetinja, njihovo stremljenje ka nebu, zavet koji ne smemo da izneverimo. Pogled u nebo sa ovog mesta, gde vekovima bije jedno ogromno i strašno snažno hrišćansko srce, u stvari je poučan za sve nas. Ovaj manastir daje nam svevremenu i simboličku lekciju, spoj je prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Feska Svetog Jovana, Foto Eparhija valjevska

Tanasković je Pustinju prvi put posetio 1994, pred odlazak za ambasadora u Turskoj. Ta poseta, kaže, bila je za njega ohrabrenje, podstrek, oslonac tokom ne lakih godina diplomatskog službovanja u vreme ratovanja u BiH, krize na Kosovu, agresije NATO.

Istoričarka umetnosti Nataša Kristić iz Valjeva kazala je:

- Freske su nastale u vreme kad je bilo veoma važno braniti Srbiju i neposredno nakon obnavljanja Pećke patrijaršije. One su poseban raritet i tražile su svoje mesto u utemeljenju srpskog nacionalnog bića. Manastir je u vremenima nakon gradnje i oslikavanja bezbroj puta postradao. Veliki broj fresaka i danas zahteva brigu, ljubav i potrebu da im vratimo sjaj u kom su nekad nastajale...

Prof. dr Darko Tanasković, Foto B. Puzović

SVEDOČANSTVO

NARODNA legenda kaže da je najmlađi od trojice braće Nemanjića najviše truda prineo i sagradio ovu svetinju čiji freskopis puni četiri veka svog postojanja - kaže episkop valjevski Isihije. - Ova svetinja je neoborivo svedočanstvo ne samo našeg istorijskog postojanja, već i nepokolebljive naše vezanosti za buduće carstvo Hrista Boga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)