SMRŠALA ČAK 35 KILOGRAMA: Prva žena kojoj je u UKC zahvat urađen o trošku države

D. Miljković

09. 09. 2022. u 10:11

SEDAM godina je Bojana Petrović, trgovac iz Ražnja vodila bitku sa kilogramima, ali je tek uz pomoć operacije uspela da ih pobedi.

СМРШАЛА ЧАК 35 КИЛОГРАМА: Прва жена којој је у УКЦ захват урађен о трошку државе

Foto D. M.

Od 25. marta kada joj je u niškom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) "smanjen" želudac uspela je da se oslobodi 35 kilograma i za sebe kaže da je sada druga osoba. Ova nova hirurška procedura obavlja se u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju pri UKC o trošku države, a Bojana je bila prvi pacijent na kome je obavljena.

Sa 55 kilograma na 163 centimetra visine Bojana je oduvek bila mršavica sve dok nije 2015. godine drugi put postala mama.

Foto Privatna arhiva

Bojana Petrović nekada

- Posle prve trudnoće 2010. godine uspela sam brzo da vratim liniju, ali posle druge nikako nisam uspevala. Nema dijete koju nisam probala. I bude to uspešno, možda nekoliko meseci, ali onda opet krenu da se gomilaju i sve tako do 108 kilograma sa koliko sam i otišla na operaciju - iskrena je Bojana.

Kaže da većih zdravstvenih problema nije imala osim što se brzo umarala, a živi na četvrtom spratu bez lifta.

Foto Privatna arhiva

Bojana Petrović, sada

- Zbog kilaže počela sam da koristim pumpicu jer toliko bih se zadihala da sam gubila dah. Verujem da bi mi se život dalje zdravstveno komplikovao da se nisam odlučila na operaciju. Svi znamo da je gojaznost uvod u dijabetes, hipertenziju, da strada kičma, ne smem ni da zamislim šta me je čekalo. Ja volim život, volim da sam aktivna. Imam divnu porodicu i hoću da učestvujem u svim aktivnostima - kaže Bojana i priznaje da je bila zavisnik od slatkiša i grickalica. - Mogla sam živeti bez "normalne" hrane, ali bez slatkog, čipsa, smokija, kikirikija nikako.

Kaže da je devet dana provela u bolnici, strogo poštovala sve što su joj lekari savetovali i prošla je bez ikakvih komplikacija. Nema, kaže, dovoljno reči zahvalnosti za lekare koji su joj dali novi život, kaže Bojana.

STRUKA

Barijatrijska operacija za redukciju telesne mase i regulisanje metaboličkih problema koji su sa njom povezani nema samo efekat smanjivanja kilograma, već mogu da se reše udruženi zdravstveni problemi, u prvom redu dijabetes. Hirurgija je danas najefikasnija metoda u lečenju težih slučajeva gojaznosti, sa indeksom telesne mase koji premašuje 40, a iskustva pokazuju da rizika gotovo da i nema, jer su problemi mogući kod jednog od hiljadu pacijenata - pojasnio je dr Bojan Jovanović, još kada je počinjala primena ove metode u Nišu.

VELIKO INTERESOVANjE

U CENTRU za minimalno invazivnu hirurgiju UKC laparoskopskom metodom je do sada obavljeno pet ovakvih zahvata i svi su bili bez komplikacija. Direktor Centra dr Bojan Jovanović kaže da je interesovanje veliko i da će nastaviti sa operacijama. Nišlije su posebno zahvalne kolegama iz Beograda, prof. dr Milošu Bjeloviću i dr Draganu Gunjiću uz čiju pomoć savladavaju ovaj zahvat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!