ŽIVOT ŽENA KROZ PESMU: Ženska pevačka grupa "Melizmi", muzički biser Kikinde

R. Šegrt

01. 09. 2022. u 08:30

MUZIČKI život Kikinde već 17 godina obogaćuje i ženska pevačka grupa zanimljivog naziva - "Melizmi".

ЖИВОТ ЖЕНА КРОЗ ПЕСМУ: Женска певачка група Мелизми, музички бисер Кикинде

Foto R. Šegrt

Čini je petnaestak muzički nadarenih Kikinđanki koje za sebe kažu da su banatski ukrasi koji žele da sačuvaju sve što je lepo u tradicionalnoj, ali i drugoj vrsti muzike. Publiku iznenađuju uvek iznova, a učinile su to ponovo i ovih dana, kada su priredile muzičko- scensko delo "Majka kao bajka", u kojem prikazuju životni put jedne žene, od rođenja, odrastanja, odlaska iz roditeljske kuće, udaje, formiranja porodice, majčinstva i neprestane borbe kroz život pun različitih društvenih okolnosti. Autorka ovog prikaza je etnomuzikolog Gordana Roganović.

- Želeli smo da kroz tradicionalnu kulturu prikažemo kako traje životni vek jedne žene iz našeg podneblja. Kroz muzički splet 35 pesama, od Kosova do Banata, pričamo priču jednog života. Pesme same po sebi, možda, publici ne bi bile atraktivne, da nije dramaturgije i slika koje prikazujemo na sceni. Muzički deo sadrži svatovac ili žalovac, pesme koje prate devojku kada se udaje i oprašta se od svog roda. Negde se to zove i logovac. Posebno je dirljiv momenat kada se devojka dovodi u novu kuću i pred nju se "stere novo platno da ušeta zlato, to je zlato jedva dočekato". To su vrlo dirljivi stihovi i momenti i svaka porodica ih emotivno proživljava.- objašnjava Roganovićeva.

Svatovac u ovom delu peva Biljana Mandić, na čiju inicijativu su "Melizmi" i nastali.

Ona je svatovac naučila od svoje majke, koja je često prati iz publike.

- Uz muziku prikazujemo i naše narodne običaje, šta se radi u porodici kada se rodi dete, za šta je zadužena majka kad udaje ćerku i kako je dočekuje svekrva. Koje se pesme pevaju i koji običaji se poštuju. Pažljivo se prikazuje status žene u Banatu posle Prvog svetskog rata, objašnjavaju se običaji koje je ona poštovala tokom života - navodi Mandićeva.

U rad ove grupe Biljana je uključila i svoju decu, ćerku i sina, što nije slučajno, jer je odrasla u porodici gde su se banatska pesma i stari narodni običaji brižljivo negovali.

Kao devojčica i devojka, Biljana je slušala muziku gajdi koje je svirao njen pokojni stric Branislav Zarić, ali i bećarce koje je izvodila i pisala njena majka.

- Mama divno peva, a napisala je i više od 180 bećaraca. Imala sam veliku želju da sve te običaje, muziku, pesme, nošnje, prenesem mojoj deci, ali i drugima. Mislim da onaj ko nema identitet ne može da ide napred. Tako sam pre 17 godina pokrenula ideju za osnivanje pevačke grupe - navodi Biljana Mandić.

Kada je okupila prijateljice, obratila se Višoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

- Naš prvi mentor bio je profesor Slobodan Balać, koji nam je i dao ime "Melizmi". Tako smo počeli. Pevale smo iz ljubavi i prvih godina smo predstavljale tu školu. Na repertoaru smo imali muziku iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali smo najviše negovale banatske pesme i običaje - priseća se Mandićeva.

U međuvremenu se daleko čulo za "Melizme". Nastupi su se ređali, kako u Vojvodini tako i u inostranstvu.

- Imamo i dečiju pevačku grupu koja je već snimila dva spota, jedan o običajima vezanim za Ivanjdan, a drugi je "Oče naš" na staroslovenskom jeziku - nabraja Biljana Mandić, ponosna na dostignuća .

Foto R. Šegrt

U novembru će se predstaviti novosadskoj publici, a imaju poziv i za nastup na Malti. I dalje sarađuju sa Višom školom za obrazovanje vaspitača, imaju veliku podršku Grada Kikinde.

Foto R. Šegrt

- Na izvođenju dela "Majka kao bajka" prati nas orkestar novosadske muzičke kuće Bartić. Bogate nošnje daje nam Dragan Milivojević iz Novog Sada. Članice naše sekcije za očuvanje banatske nošnje, običaja i recepata pripreme stare slatke banatske specijalitete i podele ih publici. Ovo delo nastalo je namenski, za Osmi mart - kaže Mandićeva.

Biljana Mandić, Foto R. Šegrt

KAPA ZLATARA

- "Melizme" vodi Jasna Grbić. Osim Dečje pevačke grupe imamo i sekciju za očuvanje banatske nošnje, običaja i recepata. Vodi je Mirjana Tomašev. Planiramo da same izradimo nošnje za sve članice. Velika nam je želja da napravimo kapu zlataru i izdamo knjigu recepata starih jela - otkriva Mandićeva.

Foto R. Šegrt

REPUBLIKA SRPSKA NAS VOLI

- Nagrađene smo na Saboru srpskog izvornog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu. Tamo smo uvek toplo dočekane. Imamo i prvu nagradu sa "Zlatnog opanka" u Valjevu i druga priznanja. U Republici Srpskoj posebno nas srdačno dočekuju, jer vole kada im dođe neko iz matice - kazuje Biljana Mandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)