SVAKA TREĆA NJIVA BEZ PRINOSA: U ataru Kikinde situacija nikada nije bila lošija u poslednjih trideset godina

R. Šegrt

15. 08. 2022. u 07:15

NA trećini njiva pod kukuruzom u ataru Kikinde nema roda, na drugoj će biti vrlo skroman prinos, a tek na jednoj može da se očekuju tri do četiri tone po hektaru, što je više nego skroman rod.

СВАКА ТРЕЋА ЊИВА БЕЗ ПРИНОСА: У атару Кикинде ситуација никада није била лошија у последњих тридесет година

Foto R. Šegrt

Ni na parcelama na kojima je suncokret nije mnogo bolja situacija. Ovog zrna će biti tek nešto više nego kukuruza, ali za četvrtinu manje nego prošle godine. Ovako loša situacija u poljoprivredi nije zabeležena poslednje tri decenije, a najviše je uzrokovana velikom sušom.

Ovo je konstatovano na manifestaciji "Dan polja jesenjih kultura kukuruza i suncokreta".

- Uzrok, osim suše, jeste i velika vrućina, jer smo imali više temperature od proseka. U junu je bilo tri, a u julu dva stepena toplije nego što je to prosečno bilo ranijih godina.

Dobro je poznato da je severni Banat područje sa malo padavina, ali su ove godine polja bila još žednija, jer je palo čak 70 litara kiše manje od višegodišnjeg proseka. Zbog svega ovog mogu da kažem da je ovo najlošija proizvodna godina u poljoprivredi u poslednjih 30 godina, koliko sam profesionalno u agraru - tvrdi Zoran Simić iz Poljoprivredne stručne službe, koja je organizator "Dana polja".

Da li će suša biti proglašena elementarnom nepogodom, Foto Grad Kikinda

Prema procenama agronoma, u odnosu na prošlu godinu, kada je rod kukuruza iznosio 4,6 tona po hektaru, sada će u silosima biti četvrtina manje, jer je na nekim parcelama rod prepolovljen.

- Onaj ko ove godine bude imao tonu ili dve kukuruza po hektaru, može da bude srećan, jer je cena visoka, na istorijskom je maksimumu. Međutim, mnogi od nas neće imati šta da prodaju. Na delu mojih njiva roda upšte nema. Obrađujem 100 hektara zemlje, na trećini su pšenica, kukuruz i suncokret. Žetvu suncokreta još nisam počeo, ali se ne nadam berićetu - ocenio je Boško Dobranić, ugledni ratar iz Ruskog Sela.

Čan Gradskog veća Kikinde Ljuban Sredić očekuje reakciju države zbog loše situacije u poljoprivredi, pre svega u pogledu zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

- Mislim da bi suša mogla da bude proglašena elementarnom nepogodom, a onda da se proglasi i vanredna situacija u poljoprivredi - nada se Sredić.

MINIMALNO

U ATARU Kikinde kukuruzom je zasejano 20.000 hektara, što je do 5.000 manje nego ranijih godina. Pod suncokretom je oko 18.000 hektara. Žetva suncokreta počela je početkom ovog meseca, a prinos se kreće od katastrofalnih 200 kilograma do 1,2 tone po hektaru. Žetva kukuruza tek je počela, a pronos na 15 odsto parcela je oko dve tone po hektaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)