SNEŽANU IZ LOMNICE BOG ZA SVE STVORIO: Žena iz okoline Despotovca sama kolje i peče prasiće, šiša ovce, vrca med…

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 08. 2022. u 07:52

KOLIKO sam životinja do sada zaklala, moraću da se ispovedim - šali se Snežana Vučković (40) iz Lomnice, jedina žena u despotovačkoj opštini koja već duže od jedne decenije uslužno "redi" i peče prasiće.

СНЕЖАНУ ИЗ ЛОМНИЦЕ БОГ ЗА СВЕ СТВОРИО: Жена из околине Деспотовца сама коље и пече прасиће, шиша овце, врца мед…

Foto: Z. Gligorijević

Najviše posla, svedoči, ima uoči velikih pravoslavnih praznika - od Božića i Uskrsa, pa do Duhova, a lepo se zaradi i povodom prvomajskih blagdana. Dešavalo se da, sa osam godina starijim suprugom Sašom, dnevno zakolje i ispeče po 80 komada, a posle - priznaje - boluju čitavu sedmicu...

- Ovim poslom se isprva bavio samo Saša, a ja sam se uključila slučajno, kada je jednom zaboravio na porudžbinu, pa sam se ja, sa mnogo treme da li ću biti jednako vešta, prihvatila posla i ispoštovala mušteriju. Sada sam se baš izveštila, pa prase zakoljem i mašinom mu povadim organe za samo sedam do 12 mnuta - veli Sneža, ponosna na to što je lane naučila i da šiša ovce.

Donedavno je imala konkurenciju, jer je to u Lomnici radila još jedna starija žena, a sada je jedina. Inače, mašine za ovaj posao se latila jer u domaćinstvu imaju 40 ovaca, rase lipska pramenka i žuja, koje uzgajaju zarad prodaje jagnjadi.

- Život me je naterao da naučim sve sama da radim. Bez roditelja sam ostala sa samo 13 godina i borim se od kada znam za sebe... Jutros sam, tako, dve ovce ošišala za 12 minuta, jer mi je išlo dobro, a kada je neka naročito nemirna, potraje to i gotovo dvaput duže. Od takvih primeraka mi ostaju modrice jer se otimaju, a pri tome vunom ne trgujemo, već je besplatno dajemo kome god zatreba.

Vučkovići su zasadili i 1.000 stabala trešnje, ali se - zato što nisu obavili analizu zemljišta - primilo samo 400 sadnica. Ipak, dogodine se nadaju dobroj zaradi...

U međuvremenu, vredno uzgajaju pšenicu, ječam, ovas i detelinu za ishranu životinja, a imaju i 73 košnice. S obzirom na to da je bagremova paša bila dobra, nadaju se da će takva biti i zarada. Jer, tegla meda dostiže cenu od oko 1.500 dinara, a "na veliko" bi trebalo da premaši osam evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave