POLA VEKA LEGENDARNOG „SMAKA“: Tim povodom postavljena izložba u paraćinskom Zavičajnom muzeju

Зорана Рашић
Zorana Rašić

11. 08. 2022. u 14:23

U Paraćinu u Zavičajnom muzeju ljubitelji rok muzike i legendarne grupe „Smak“ do kraja avgusta mogu da pogledaju izložbu posvećenu velikom jubileju – 50 godina postojanja „Smaka“.

ПОЛА ВЕКА ЛЕГЕНДАРНОГ „СМАКА“: Тим поводом постављена изложба у параћинском Завичајном музеју

Foto: Z. Rašić

Zanimljivo je da je autorka neobične postavke Ksenija Đerković, ćerka bubnjara Slobodana Stojanovića Kepe, ujedno i predsednica kragujevačkog udruženja „Smakovci“ koje, kako mu ime kaže, okuplja sve koji vole taj  bend koji je obeležio jugoslovensku rok scenu još od sedamdesetih godina prošlog veka.

Foto: Z. Rašić

Jedan od eksponata

Izložba sadrži obrađenu istorijsku građu, plakate, lične stvari, autentična svedočenja i fotografije članova kultnog sastava, te rekvizite koje su oni koristili na sceni.

Po rečima same autorke, udruženje „Smakovci“ je osnovano februara ove godine, a Đerkovićeva je dugo razmišljala na koji način da obeleže pola veka od osnivanja benda.

- Rodila se tako ideja da napravimo izložbu gde bi prikazali sve što nas vezuje za „Smak“, njihovo postojanje i muziku. Izložba je u stvari moja porodična arhiva s obzirom na to da mi je Kepa otac. Pored fotografija sa njihovih nastupa, postavka sadrži i određene eksponate, rekvizite koje su koristili na sceni, članke i publicističke radove iz starih jugoslovenskih novina poput „Eureke“, „Džuboksa“, „Reportera“, TV „Revije“... Do sada je naša izložba bila u Kragujevcu i Lazarevcu, sada smo u Paraćinu, a bićemo potom u Čačku, Kraljevu i u svim drugim gradovima koji nas pozovu – napominje autorka.

Postavku je, sa autorkom, otvorio direktor   Zavičajnog muzeja Branislav Stojanović. Pre toga projektovan je dokumentarni film o „Smaku“ koji prati razvoj jedne od najpopularnijih rok grupa na nekadašnjoj jugoslovenskoj muzičkoj sceni. Retrospektivno su obrađeni svi periodi njihovog rada, od prve postave benda 1971. godine, do poslednjeg koncerta u Beogradu 2015, sa prepoznatljivom muzikom koju smo svi pevušili.

Po rečima Stojanovića, tema izložbe učinila mu se zanimljivom za letnje mesece, a odabrali su je da bi privukli malo drugačiju publiku, više okrenutu savremenoj urbanoj sredini. Autorka Ksenija Đerković rado je prihvatila poziv da gostuje u Paraćinu, gde izložba ostaje do kraja avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČEO FESTIVAL ŠKOLSKOG SPORTA U KRAGUJEVCU : „Trka za najbržeg Šumadinca“ na stadionu Čika Dača