Mirović: Pokrajinska vlada finansira tri izdavačka poduhvata – sabrana dela Ekmečića, Krestića i Medakovića

Novosti online

08. 08. 2022. u 10:10

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović objavio je da su iz štampe izašla sabrana dela akademika – Milorada Ekmečića i Vasilija Krestića – u izdanju Pravoslavne reči iz Novog Sada, čije je objavljivanje finansirala Pokrajinska vlada preko Arhiva Vojvodine.

Мировић: Покрајинска влада финансира три издавачка подухвата – сабрана дела Екмечића, Крестића и Медаковића

Foto N. Karlić

U narednim mesecima, kako je najavio predsednik Mirović, uz podršku Pokrajinske vlade biće objavljena i sabrana dela akademika Dejana Medakovića, u izdanju novosadskog Prometeja.

- Ta tri velika izdavačka poduhvata veoma su značajna za našu kulturu i nauku. Sabrana dela akademika Krestića, u 15 knjiga, izuzetno su važna i za savremeno razumevanje i dublje čitanje odnosa u ovom delu Evrope, dok zahvaljujući istoriografskoj građi akademika Ekmečića, koju nam je ostavio u nasleđe, kroz 15 tomova možemo saznati kako predvideti naš nacionalni put - naveo je predsednik Mirović.

Akademik, istoričar Milorad Ekmečić autor je desetak knjiga, opsežnih, sintetičkih istoriografskih studija kao što su „Stvaranje Jugoslavije 1790–1918", „Ratni ciljevi Srbije" i istorijska sinteza „Između klanja i oranja. Istorija Srba u novom veku (1492–1992)", a objavio je i više od tri stotine naučnih radova.

Akademik, istoričar i potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vasilije Krestić i dalje stvara i objavljuje. Bavi se nacionalnom istorijom novog veka, a posebno istorijom Srba u Hrvatskoj i Ugarskoj u 19. i 20. veku, istorijom srpsko-hrvatskih odnosa, jugoslovenstva, istorijom srpske štampe. Iz njegovog bogatog opusa izdavaju se dela „Istorija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji", „Srpsko-hrvatski odnosi i jugoslovenska ideja", „Istorija srpske štampe u Ugarskoj".

Dejan Medaković – akademik, istoričar umetnosti, pesnik i književnik, nekadašnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti – ostavio je dubok trag u srpskoj nauci i kulturi. Među njegovim najpoznatijim delima su „Efemeris", „Srbi u Beču", „Putevi srpskog baroka".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DRAMA KOD LOZNICE: Rade ubio vuka od 36 kilograma - na samo 500 metara od sela (FOTO)