FAŠISTI UGASILI LJUBAVNU PRIČU, RUŽA ODBILA DA IZDA DRUGOVE: Obeležena 81. godina od streljanja Ruže Šulman i Koče Kolarova (FOTO)

B.Grujić

26. 07. 2022. u 13:03

NA BOŠNJAKOVOM salašu, u ataru pored puta prema selu Mihajlovo, kod Zrenjanina, polaganjem venaca i cveća obeležena je 81. godina od tragičnog streljanja u prvo ratno leto u Zrenjaninu, 1941. godine, kada su rukom fašista streljani Ruža Šulman, Koča Kolarov, Frank Samuel Šandor i Kikinđani Aldan Tiberij i Stojan Arsenov.

ФАШИСТИ УГАСИЛИ ЉУБАВНУ ПРИЧУ, РУЖА ОДБИЛА ДА ИЗДА ДРУГОВЕ: Обележена 81. година од стрељања Руже Шулман и Коче Коларова (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Zrenjaninci Ruža i Koča bili su simbol otpora protiv fašizma i nemačke okupacije, ali i više od toga, jer je zajedničkim odlaskom u smrt prekinuta i njihova ljubavna priča. 

Foto: Grad Zrenjanin

Ruža Šulman

Okupatori su Ruži Šulman ponudili život u zamenu da izda još nekog od pripadnika otpora, ali je ona to odbila, a ona i njen dečko streljani su u znak odmazde za paljenje žita od strane partizanskog odreda, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomen-obeležje.

Foto: Grad Zrenjanin

Spomenik na Bošnjakovom salašu delo je arhitekte Tibora Bencea, podignut šezdesetih godina prošlog veka, a obnovljen 2020. godine, kada je prostor dodatno oplemenjen postavljanjem nove spomen-ploče, a jedan je od osam posvećenih ljudima i događajima iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji Zrenjanina.

Foto: Grad Zrenjanin

RUŽA IMA NASELJE, KOČA SVOJU ULICU

Jedno od prviih posleratnih stambenih naselja u Zrenjaninu nazvano je imenom Ruže Šulman, dok ime Koče Kolarova nosi jedna od najprometnijih ulica u širem centru Zrenjanina, a jedno vreme tako se zvala i Zrenjaninska gimnazija.

 

Foto: Grad Zrenjanin

Koča Kolarov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRAMOTA NA JUGU SRBIJE: Šta su mladencima doneli u koverti - svekrva raširila priču po celom komšiluku