NEGOTINSKO KULTURNO LETO: “Čučuk Stana” u Muzeju Hajduk Veljka

S. M. J.

15. 07. 2022. u 14:33

NA letnjoj pozornici Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu odigrana je monodrama zaječarskog teatra “Čučuk Stana - Srpkinja i Grkinja”.

НЕГОТИНСКО КУЛТУРНО ЛЕТО: “Чучук Стана” у Музеју Хајдук Вељка

Foto: S.M.Jovanović

Glumica Nataša Petrović kao Čučuk Stana, supruga dvojice junaka, Hajduk Veljka i Georkakisa Nikolaua Olimpiosa, vođe Heterističkog ustanka u Grčkoj, oduševila je Negotince igrajući na letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka monodramu “Čučuk Stana - Srpkinja i Grkinja”, po tekstu i u režiji Željka Hubača.

-Predivno je, prosto nemam reči, taj ambijent i sve to još više me je ponelo i mislim da nikad bolje nisam igrala. A ova scena je jako posebna i nekako te i ponese, valjda što znam da je tu negde vojevao Hajduk Veljko i ona, pa su to i posebne emocije koje se ne mogu opisati. Odrastala sam uz Čučuk Stanu i Hajduk Veljka- kaže Nataša Petrović i dodaje da je ovu heroinu zavolela i zahvaljujući baki koja se poput nje zvala Stana.

Monodrama “Čučuk Stana - Srpkinja i Grkinja” premijerno je odigrana 2020. na trećem Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru, a  sa velikim uspehom igrana je i na brojnim pozorišnim scenama i festivalima širom Srbije.

-Iz ugla Muzeja Krajine, kao ustanove koja se stara o nasleđu vezanom za Hajduk Veljka, realizovani program je od velikog značaja. Čučuk Stana je i sama bila veliki junak, a ipak je u kolektivnom sećanju zapostavljena u odnosu na krajinskog vojvodu. Pozorišnom predstavom u tumačenju maestralne Nataše Petrović, ta nepravda se donekle ispravlja. Aplauz na kraju ove sjajne monodrame zaječarskog pozorišta, bio je i specifičan odnos prema fascinantnoj ličnosti Čučuk Stane, čiji se grob ne zna, iako je sahranjena u Atini, kao i pohvala gostujućem pozorištu što je ovu monodramu postavilo na svoj repertoar - rekao je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, koji je ovaj program organizovao u okviru manifestacije “Negotinsko leto”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)