ČUDOTVORNA IKONA STIGLA U KIKINDU: Majka Božija Bezdinska vraćena posle 90 godina (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

11. 07. 2022. u 16:22

U saborni hram Svetog oca Nikolaja u centru Kikinde danas je iz Vršca stigla vredna relikvija, kopija ikone Majke Božije Bezdinske. Ona je dar vernika iz Vršca, a naslikale su je sestre manastira Grgeteg.

ЧУДОТВОРНА ИКОНА СТИГЛА У КИКИНДУ: Мајка Божија Бездинска враћена после 90 година (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Rađena je dve godine, završena pre mesec dana, a Kikinda je peto mesto gde se sada nalazi. Original je u Vladičanskom dvoru u Vršcu, a kopije su u Bezdinu, Sremskim Karlovcima i Bečeju.

Dan ranije vladika banatski Nikanor osveštao je ikonu u vršačkoj crkvi Sv. Nikole, a u Kikindi je predvodio službu u kojoj su učestvovali sveštenici iz tri namesništva.

- Ovo je blagosloven dan za Kikindu i veliki nebeski poklon za ovaj grad, građane i vernike. Na putu do Kikinde ikona je svoju prvu misiju imala u manastiru Svete Melanije u Zrenjaninu. Molimo se da Majka Božija istu ljubav koju ima prema sinu, ima i prema nama. U isto vreme da Gospod Bog istu ljubav koju ima prema njoj, kao svojoj majci, ima i prema nama, svojoj deci – rekao je u besedi vladika Nikanor.

Ikona Majke Božije Bezdinske u kikindsku crkvu u stvari je vraćena posle 90 godina. Ovde je nekada bio original, ali je 1932. godine preseljen u Vršac, kao sedište Banatske eparhije, kada je tamo  prešao i vladika Georgije Letić, svedoči nam Aleksandar Bata Đorđević, iz zadužbine SPC iz Vršca, jedan od zaslužnih što je ova ikona ponovo stigla u kikindsku crkvu.

- Sa članovima bratstva sam sedeo u restoranu u Vršcu. Pričali smo o tome kako smo kopiju ikone pre 10 godina darovali Bezdinu i o tome kako je pre 90 godina iz Kikinde došla u Vršac. Našu priču čuo je jedan Kikinđanin koji je bio okrenut leđima, pa nas je dobronamerno pitao kako to da Kikinda nema kopiju. Tada se rodila ideja da i vaš grad dobije ovu ikonu. Uz blagoslov vladike Nikanora pokrenuli smo akciju, on je dao blagoslov da se ikona radi u manastiru Grgeteg i tako je Kikinda dobila svoju kopiju - objašnjava nam Đorđević i dodaje da su osim Vrščana novac za ikonu dali i brojni Kikinđani.

PUT IKONE

Originalna ikona boravila je u Manastiru Bezdinu do 1918. godine kada ju je episkop temišvarski Georgije Letić poneo sa sobom u Veliku Kikindu. Kada se on preselio, u Vršac je poneo i original čudotvorne ikone Bogorodice Bezdinske. Prema nekim izvorima, ikona je zbog svoje čudotvornosti često preslikavana.

- Bezdin i Kikinda koji su nekada ostali bez originala sada imaju svoje kopije, ništa manje vredne – navodi Aleksandar Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori