SA BUGARIMA VIŠE OD 20 PROJEKATA: Piroćanci u Srbiji prednjače po korišćenju evropskih fondova za prekograničnu saradnju

V. ĆIRIĆ

01. 06. 2022. u 06:21

PIROĆANCI su među prvim u Srbiji u korišćenju evropskih fondova za prekograničnu saradnju, jer su sa gradovima iz susedne Bugarske već realizovali dvadesetak raznih projekata i izgradili brojnu sportsku infrastrukturu, odnosno objekte. Najveći broj projekata, gotovo polovina, realizovan je sa Montanom koja se nalazi u podnožju istočne strane Stare planine.

СА БУГАРИМА ВИШЕ ОД 20 ПРОЈЕКАТА: Пироћанци у Србији предњаче по коришћењу европских фондова за прекограничну сарадњу

Živkov i mr Vasić / Foto V. Ćirić

Poslednji sportski objekat koji je ovih dana predat na upotrebu je savremeni fudbalski stadion sa veštačkom travom, koji će koristiti sve fudbalske selekcije ovdašnjeg Radničkog, ali i drugih klubova sa ovog područja. Teren je, saznajemo, odličan, moći će da se koristi i noću, a ovaj zajednički projekat je vredan više od 400.000 evra.

Uz konstataciju da se u Pirotu već pripremaju za naredne pozive za korišćenje sredstava iz evropskih prekograničnih fondova, gradonačelnik mr Vladan Vasić kaže da je na isti način već rekonstruisan Omladinski stadion, od nekadašnje karaule je napravljen sportsko-turistički kompeks u Dojkincima, renovirana je sala Doma kulture, rekonstruisana srednjovekovna tvrđava Momčilov grad...

- Novac koji je iz Evrope uložen u razne projekte bi, po svemu sudeći, morali sami da obezbedimo, iz lokalne kase, ali onda ne bi bilo sredstava za druge poslove koji su prethodnih godina uspešno završeni. Kada je reč o ulaganju u oblasti sporta i ekologije, mislim da smo iznad proseka, čak i za gradove na Starom kontinentu - kaže prvi čovek Pirota i dodaje da je odlična saradnja sa vlastima susedne Monane uspostavljena još odlična još od 1999, otkad je na čelu te bugarske opštine Zlati Živkov.

A, on je i poslanik u EU, pa u Briselu upravo Pirot i Montanu redovno ističe kao primer dobre saradnje.

RADOST NAJMLAĐIH FUDBALERA

USKORO će kraj upravo otvorenog terena biti montirane i tribine, te izgrađene svlačionice, a objektu su se posebno obradovali najmlađi fudbaleri Radničkog, njih oko 200, a trener Milan Tošić podseća da su do sada tokom zime teško nalazili lokalciju za vežbanje, a sada je to prošlost i trava na glavnom stadionu će biti sačuvana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna